05.02.2019 11:02

Прокуратурата не видя документна измама на Гинка за € 200 млн.

Видян 4090 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Известната бизнес дама Гинка Върбакова действително е представила в КЕВР фалшива банкова гаранция за 200 милиона евро, за да получи фирмата Риъл Стейтс лиценз за производител на ток, пише Бивол. Гаранцията обаче е частен документ и давността за незаконната му употреба е 5 години, които са изтекли. Ето защо СГП е прекратила преписката по сигнал на Биволъ на 10 декември 2018 г.
 Освен това Гинка Върбакова и фирмата не били получили облага от издаването на лиценза, счита прокурор М. Димитрова и така отхвърля и хипотезата за деяние по Чл. 212 “документна измама”, упомената в сигнала.

Любопитно е, че прокуратурата е прекратила преписката, без дори да дочака отговор от Великобритания на запитването за правна помощ, с което да се установи дали фирмата DEANFIELD SOLUTIONS е банка или не, пише още Биволь. Официални данни за такава банкова институция няма. Самата фирма е спяща, като сред нейните управители личи името на Роберто Понтиджиа, арестуван в Италия за финансови измами по искане на… българската прокуратура – установи по-рано разследване на Бивол.
По преписката обаче е установено категорично, че именно Гинка Върбакова е представлявала фирмата Риъл Стейтс, която официално се води на името на нейната майка Петрана Пайтакова. Върбакова е завела и документите, необходими за доказване на финансови и технически възможности, за да бъде изградена фотоволтаична централа от 60 МW край Пазарджик. Гаранцията-менте за 200 милиона евро е приложена към документацията на 06.08.2010 г.
ДКЕВР е преценила, че този документ се явява доказателство за финансово обезпечаване изпълнението на проекта. Така на 23.08.2010 енергийният регулатор издал на Риъл Стейтс ЕООД лицензия N°Л-336-01 за производство на електрическа енергия за 25 години.
  "Получената с измама лицензия обаче не е послужила, установява по-натам прокуратурата. Риъл Стейтс действително продава ток на ЕВН на преференциални цени, но само от 2,45 MW изградена мощност (вместо от заявените 60 MW). Тъй като централата е по-малка от 5MW, за нея не се изисква издаване на лицензия за производство на електрическа енергия. Съответно не е настъпила облага за фирмата, зависеща пряко от наличието на лицензията, придобита с използване на фалшивата банкова гаранция – заключава прокуратурата. През 2015 г. Риъл Стейтс иска и получава от ДКЕВР прекратяване на лицензията, тъй като условията за изкупуване на преференциални цени се променят и вече не са толкова изгодни.
Работата на държавната институция ДКЕВР по двукратното разглеждането на преписката за лиценза, която е опорочена от фалшивия документ, не се счита за щета и се пише на гърба на данъкоплатците.
В крайна сметка прокурорската преписка е смачкана без да бъде дочакан официален отговор от Великобритания и без дори да бъде разпитан бившия управител на фирмата Роберто Понтиджиа, който очаква своята екстрадиция в Италия.
Бързането с прекратяването очевидно обслужва Гинка Върбакова, тъй като разкриването на фалшивата гаранция е сериозна репутационна щета за тази бизнес дама от Пазарджик, която е кандидат да купи електроразпределителното дружество ЧЕ", пише Биволь.


Източник: БивольДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.