05.02.2019 16:34

По-малко сделки вещаят спад на цените на нови имоти

Видян 1055 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента се наблюдава насищане на пазара на имоти в страната, което според експертите ще доведе „до натиск върху цените на новото строителство”, тоест – до техния спад. Вече пада броят сделки на пазара, което е още един фактор за потискане на котировките, заедно с намаляващото с двуцифрен процент кредитиране. Специалистите не са единодушни дали ще има оставане на цените на сегашните нива или лек спад.
Според Инвестор, който цитира данните на НСИ, през 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилища в София са 14 761, което е с 69% повече спрямо предходната година. За сравнение, повишението през 2017 спрямо 2016 г. е двойно по-малко – 33%.
„Темповете на пазара обаче се забавят и заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират от имотната агенция.
През последното тримесечие на 2018 г. за първи път от 2013 г. се наблюдава спад на новоотпуснатите ипотечните кредити, като в София разликата е 16,7%, а за страната достига 23,5%, показват данните на Агенцията по вписванията. „Улесненото кредитиране и падащите лихви бяха основен двигател на пазара през последните три години. Спадът в броя на новите ипотеки сигнализира за забавяне на пазара на жилищни имоти. Ако понижението продължи през 2019 г., това би довело до свиване броя на сделките, а оттам и до евентуални корекции в цените на имотите“, смятат агентите.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини