08.02.2019 14:55

Кашъмов: С "най-добри чувства" направиха Закон за защита от медиите

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ръководителят на правния екип на Програма Достъп до информацията (ПДИ) адвокат Александър Кашъмов алармира за за проблемите със Закона за защита на личните данни и опасностите от цензура в медиите, които се крият в него. 
„Големият проблем в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) е балансът между свободата на словото и обработването на лични данни за журналистически цели и защитата им”, сподели ръководителят на ПДИ пред Сега.
Кашъмов изрази мнението си и във връзка с въвеждането на 10-те критерия на МВР, по които журналистите да преценяват и да доказват, че правомерно са използвали личните данни.
„Уредбата с десетте критерия измества целия фокус на закона - вместо Закон за защита на личните данни може да го превърне в Закон за защита от медиите. Това е голямата опасност. Становището, че тези текстове заплашват свободата на словото, беше възприето и от Съюза на издателите, критични бяха и от Асоциацията на европейските журналисти. Законопроектът беше внесен в парламента с таблицата, в която се коментират предложенията и становищата, където изрично пишеше, че критиката на ПДИ е основателна. Но там не се случи нищо. В работната група не е бил поканен член на нито една от професионалните организации с критично становище. Депутатите, както и представителите на МВР, Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) вероятно са били добронамерени. Но са сметнали, че ще преодолеят проблема с леко замазване на очите и леки редакции”, разкри Кашъмов.
„През последните 25-30 години видяхме доста мрачни начинания, чиито инициатори не си даваха напълно сметка колко са опасни. И много от тях бяха насочени срещу свободата на словото”, добави още той.
 След влизането на GDPR (общ регламент относно защитата на личните данни) са се появили хора, които искат да бъдат заличени от публикации. 19' вече има опит с изнасилвача Деси, който не иска да се знае за престъпленията му и ни плаши със съд.
Кашъмов подчерта, че дори Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) се е произнесъл в полза на медиите.

  Той изрично подчерта, че много журналисти с над 30-годишен опит, се чудят какво означава естество на личните данни", какво означава влиянието", което се създава върху субекта и доброто му име" (два от критериите). Доброто име на човек се засяга, когато има основателни критики към него. Когато той е министър, депутат, президент, главен прокурор и се разкрият действия и проблематични обстоятелства около него, това е свързано с оповестяване на лични данни и води до накърняване на доброто име. Това не означава, че обществото трябва да се откаже от правото си да гледа критично и да знае повече за управляващите и за публичните фигури, отколкото за обикновените лица. Публичните фигури дължат по-голяма прозрачност. Това са въпроси, които и в България, и в демократичния свят са решение на конституционно ниво.
Адвокатът разкри , че законът ще бъде атакуван пред Конституционния съд, ако се наложи пред ЕСПЧ и пред Съда на ЕС.
Според Кашъмов законодателната дейност ерозира.
„Законът служи, за да пази устоите на обществото. И трябва да бъде пипан само при изключение, при добре доказана необходимост. У нас през последните години отношението на законодателите към закона тотално се промени, стана нещо като производството на булевардни романи. И това развързва ръцете за лобизъм, произвол и корупция. Това дава власт и сила в ръцете на сенчести хора, на лоши интереси”.
За финал ръководителят на ПДИ сподели, че правото на свободата на изразяване, да се получава и разпространява информация, е на всеки човек. Съдът на ЕС е приел, че понятието включва възможността на всеки човек да публикува мнение и информация, която е получил.


Източник: Сега

 Снимка: БГНЕС


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com