08.02.2019 14:50

20 г. Ананиев души народното здраве, сече ексминистър

Видян 2798 пъти | Коментари 4
Гласували 6 рейтинг: 4.8333
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Това е финалния гърч на поредната грешка в здравеопазването”, заяви във Фейсбук бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, по повод на предложението на Китил Ананиев - държавата да дотира общински болници, а лекарите да бъдат задължително разпределяни в страната (връщаме се 30 г. назад). Семерджиев припомни , че страната ни от 2007 г. е член на ЕС и изповядва свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

 „Ананиев опропасти всичко, до което се докосна”, констатира екминистърът и изброи предицата от неполучливи решения на министъра.
 „Първоначално гръмко обяви, че ще прави мащабен анализ на болниците в България – до днес никой не е чувал за резултат. Някои „дълбоко посветени“ в тази инициатива споделят, че такъв анализ е бил изготвян, но представлявал толкова жалък и невзрачен документ, че „майсторът“ го досрамяло да го покаже, с което се бламира сам”, посече Семерджиев.

„След това наложи мораториум върху иновативните лекарства – бламираха го последователно президентът, НС и премиерът”, продължи той.

„Отстрани управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, защото той допусна грешката да изобличи министъра, че не си познава нито дълговете, нито бюджета, а се води уж бюджетар. Разболяха го и вместо да си отиде Ананиев, отговорността понесе невинният. А именно министърът беше натрупал тези дългове в качеството си на несменяем управляващ в НЗОК още от 1999 г. – беше даже председател на УС, а после председател и на Надзорния съвет, като зам.-министър на финансите приемаше всички бюджети на НЗОК, чрез които направи най-големите структурни деформации в лечебното здравеопазване”, категорично отчете ексминистърът.

„Чухме гръмки заявки как здравноосигурителният модел се бил „изчерпал“ и било време за нов, който до месец щял да бъде оповестен. Чакахме една година, след което Ананиев предложи не един, а два модела, после станаха три и все застрахователни, а не осигурителни. Изчисленията му се оказаха грешни и никой не прие предложенията. В отговор бюджетарят прехвърли отговорността на Н броя работни групи”, добави Семерджиев. „Работните групи отговориха, че предложенията му не стават за нищо.Общопрактикуващите заявиха, че не желаят смяна на модела, общинските болници директно казаха, че настоящият модел няма алтернатива, БЛС мълчаливо не обърна никакво внимание на недомислиците на министъра, а застрахователите казаха, че не му искат 12-те лв. застрахователна премия, а 4-те млрд. на НЗОК”, добави той.

Семерджиев припомни, че заради темата за здравеопазването кабинетът Борисов 3 преживя вот на недоверие. „Затлачи проектите за Спешната помощ и Националната здравно-информационна система, чийто срок за реализация изтече”, припомни още той.

„Абе, Кирчо, ако не можеш да помогнеш, поне не вреди”, заключи с апел бившият министър при Костов и Радев.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com