11.02.2019 11:02

Последни сме по върховенство на закона в цяла Европа

Видян 1251 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС и останалия континент за 2018 г., сочи годишния доклад на германската Фондация Фридрих Науман, който изследва състоянието на 45 държави, пише Свободна Европа.
Въпреки членството на България в ЕС от повече от 10 години, има твърде малък прогрес по въпроса за постигане на независимост в съдебната система, пише в доклада. Отбелязва се също продължаващото високо ниво на политизиране на системата.
България е и най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател изпреварва страни като Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в основна пречка за приемането на страната ни в шенгенското пространство", пише още в доклада. Той поставя под съмнение независимостта на КПКОНПИ, чието последно дело е конфликтът на интереси при Министър 4 апартамента - Влади Горанов. Органът, който трябва да се бори с корупцията (КПКОНПИ) е под въпрос, тъй като шефът му се избира от политическия елит.
Припомняме, че според Индекса на възприятието за корупция на Трансперънси интернешънъл за 2018г. България (№77) има най-лоши показатели в целия ЕС. Индексът сравнява общо 180 държави и показателите на страната ни са под средния брой за света. Подобен резултат нарежда  България сред държавите с "хибриден режим".
Нивото от 30 % на сивата икономика също е рекордно високо сред страните в съюза, подчертават от Фридрих Науман.
По отношение на свободата на медиите, докладът отбелязва срива на България до 111-о място в класацията на Репортери без граници. Авторите изказват притеснение и за растящата концентрация на медийна собственост, както и за независимостта на журналистите, които са поставени под растящо напрежение от страна на властващите. Докладът обръща внимание на факта, че парите по програми на ЕС са използвани като средство за влияние на медийната среда в държавата. Според заключенията в текста финансовите потоци от ЕС се насочват към приятелски настроените към властта издания.
Страната ни продължава да губи позиции - през 2017 г. бяхме на 109-о място. Само преди 10 години България е била на 36-о място в класацията. Така заемаме най-лошата позиция не само в ЕС, но дори и на Балканите, които кандидатстват за членство. През април м.г.  Държавният департамент на САЩ също констатира липсата на независимо правосъдие, корупция и лоша медийна среда в България.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com