13.02.2019 10:47

Манолова иска допълнителна ТЕЛК експертиза за всички, получили по-ниска оценка

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Всички хора, тези 8 100 души, които са получили по-ниска оценка, трябва да имат правото на допълнителна експертиза. Абсолютно всички, така че да няма нито един ощетен човек от новите правила, които са в сила от август." Това заяви омбудсманът Мая Манолова след среща със здравния министър Кирил Ананиев и представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, съобщи News.bg.

По думите на Манолова реформата в ТЕЛК реално не е реформа.
"Реално това не е борба и срещу фалшивите ТЕЛК-ове, не е борба с измамите. Това е ощетяване на хора, които са в нужда. Резултатът даже не е нулев, а е отрицателен за хората с увреждания от тези промени в медицинската експертиза", посочи общественият защитник.

Манолова изтъкна, че от Министерството на здравеопазването (МЗ) са признали, че са възникнали проблеми с прилагането на новите правила.

"Всъщност и данните го показват - 8 100 души от 40 000, преминали експертиза през последните 5 месеца, са получили по-нисък процент за вид и степен за увреждане, което ги е лишило от права, от допълнителна пенсия, от социална подкрепа, от различни видове придобивки. Като омбудсман няма как да не реагирам срещу това", заяви Манолова.


Тя каза и че предложението, което днес е направено от здравното министерство, не е било подкрепено. От МЗ предложили да се намали процентът на основното заболяване, което се взема предвид за определяне на ТЕЛК-овото решение, от 80 на 71%.
"Тоест досега трябваше да имаш основно заболяване с 80%, за да бъдат отчетени и останалите заболявания. Това не беше прието, национално представителните организации предложиха този процент да падне на 50%. Очакваме окончателни текстове, на които да кажем да или не", обясни омбудсманът и допълни: "Аз ще продължа да настоявам, че ако има и 1 човек с увреждане, който да бъде ощетен от новите правила, аз като омбудсман няма да ги подкрепя."

Вера Иванова, която е майка на дете с увреждане, коментира, че в така създалата се ситуация все пак има и добри новини. Първо - всички хора ще преминат отново на оценка, когато се пресметнат оценките. Второ - по искане на организациите МЗ е поканило специалисти и международни експерти по ICF системата.
"Вече държавата каза "ДА" на въвеждането на новата оценка, която ще оценява и функционалността на хората с увреждания, и ще бъде комбинирана между медицинската и социалната част. Работата започна от месец март", обясни Иванова. Тя допълни, че организациите настояват да се направи анализ на това на точно кои конкретни заболявания е намалена оценката и там да се увеличи процентът, така че да няма ощетени докато дойде новият модел.


Междувременно от здравното министерство заявиха в прессъобщение, че подкрепят предложението за промяна методиката за оценка на трайно намалената работоспособност, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. В срок до утре всички участници в днешната среща трябва да се произнесат дали одобряват тази промяна.

"Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца", коментира Ананиев.

Предложението гласи: "Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен отделен процент, оценката на трайно намалената работоспособност се определя като се взима най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане.


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !