14.02.2019 11:24

Проф.Кантарджиев: Има доказан случай на морбили в София

Видян 296 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев. Завеждащият Детската инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров пък обясни пред bTV, че се чакат резултатите и за 3-годишно дете от Добринище. Неговите резултати все още не са готови, но според лекарите всички признаци за морбили са налице.

Говори се за вече 5 болни след много десетилетия , в които бяхме забравили и нямаме морбили.

Кантарджиев напомни, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си, предаде Сега.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души. 5500 са в Сърбия, в Румъния броят намалял - по-миналата година бяха 10 000, сега са само 1500, 2500 са болните миналата година в Гърция. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират, призова д-р Кантарджиев.

Не бива да се посещават тези страни с деца, които са под 13 месеца, когато се поставя първата ваксина, изтъкна д-р Кантарджиев. Той подчерта, че младежите, които не са боледували от морбили и са били в чужбина, е редно да избягват контакт с малки деца в първите няколко дена след завръщането си в България. По думите му, ако посещаваме рискови страни, е редно да избягваме големи групи деца.

В Скопие е обявена епидемия от морбили, след като през последните дни са регистрирани още 10 случая на болни деца. От Македонското здравно министерство.

Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела, обясни д-р Кантарджиев.

Държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини, призова д-р Кантарджиев. Така се рискува здравето и на останалите, допълни той. Ваксината е жива, заради което носи определени рискове, но именно заради това първата ваксина се поставя на 13-месечна възраст, каза д-р Кантарджиев.

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини