18.02.2019 11:33

Прокуратурата бави до 8 март проверката на Горанов

Видян 679 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Властта у нас по всякакъв начин се стреми да спаси финансовият министър Владислав Горанов.


Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу Горанов зависи изцяло от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в конфликт на интереси. Това стана ясно от обясненията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, с която вестник Сега се свърза. От ноември срещу Горанов тече проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.


Арнаудова не можа да обясни какво е общото между прокурорската проверка и производството за конфликт на интереси, още повече че държавното обвинение възложи конкретни действия на антикорупционното звено. Пресцентърът на КПКОНПИ твърди, че отдавна е свършено, каквото е поръчано, и резултатите са изпратени на прокуратурата. Какво е то - се пази в тайна.


Според Арнаудова производството за конфликт на интереси трябва да приключи до 8 март. Тоест прокуратурата ще реши какво да прави едва след това. Очевидно е, че държавното обвинение се надява да обвърже резултата от това производство с изхода от собствената си проверка.


Проверката за конфликт на интереси започна в началото на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще приключи в законовия двумесечен срок, който имат право да удължат веднъж с 30 дни - тоест максималното протакане, позволено им от закона, е до март. Резултатът трябва да бъде обявен в онлайн регистрите на комисията.


Докато чакат резултатите от проверката Владислав Горанов и Сотир Цацаров седнаха един до друг на съвещание в ГДБОП преди 10 дни.   


Самият Горанов не вижда проблем, че ползва безплатно чуждо жилище - то било на кръстника му в църквата, когото смятал за свой роднина. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна той, макар че законът го задължава да го направи. Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса Есте на братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Жилището е купено от него (Сариев) с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз", обясни Горанов в началото на декември. Бизнесменът и съпругата му Снежана имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. На въпрос на Сега от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната тайна.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.