21.02.2019 16:45

Юридически протест пред ВАС

Видян 355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък в София ще се проведе Национален адвокатски протест под надслов „Адвокатите не са доносници!“, организиран от членовете на Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/ – най-голямото неформално обединение на адвокати в страната с 2100 членове. Протестът е срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат - клиент.

В 16:00 ч. адвокатите ще се съберат пред Висшия адвокатски съвет на ул. „Цар Калоян“ №1А, за да внесат писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и Правилника за прилагането на закона, с които на адвокатите се вменява задължение да нарушават адвокатската тайна и да дават сведения на ДАНС за своите клиенти. Адвокатите също така искат от ВАДС да се внесе конституционна жалба срещу възможно най-репресивния за професията текст, който силно застрашава и гражданските права на клиентите. Искането е и за кардинални промени в закона за Адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на Адвокатурата. Ще се внесе и обръщение към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната.

След внасянето на искането ще се проведе кратко шествие до Съдебната палата, където адвокатите отново ще заявят своите искания.

Очаква се на протеста да присъстват адвокати от цялата страна, сред които и делегати на Общото събрание на адвокатите в страната, което ще се проведе в събота 23.02.2019 г. в 272 аудитория на СУ от 8:30 ч.. На събранието адвокатите от ФОБА също ще поставят проблема със ЗМИП като абсолютен приоритет, както и приемането на решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия.

При неизпълнение на исканията им, адвокатите ще започнат подготовка за национална адвокатска стачка и ще поискат оставката на целия Висш Адвокатски съвет.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com