25.02.2019 09:27

САЩ: Ние алармирахме за венецуелските пари „с незаконни цели” в Инвестбанк

Видян 2082 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
      И американският посланик даде да се разбере, че премиерът не е казал истината и то, едва ли случайно, ден, след като Цветан Цветанов обясни същото. В случая със САЩ става въпрос за алармирането за венецуелските пари, преминали през българската Инвестбанк, за което Борисов обяви, че той е разкрил пред посланика. В нарочно интервю за Капитал Ерик Рубин казва следното:
   „Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване...Операцията беше успешна и това е важно, тъй като става дума за важен принцип – този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено, когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство е източвано. Смятам, че този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални (б.р. на български език: незаконни) цели ще носи известен риск”.
Това е учтиво обвинение и към властта, и към БНБ, в която Рубин направи нарочно посещение по повод преводите през Инвестбанк. А и към самата банка, която е в европейска процедура на тестване в момента, след като при българската преди две и половина години беше единствената със сериозни забележки.
Посланикът натъртва допълнително незадоловолителната оценка за службите и властта у нас, които – както разбираме от казаното – не са сторили нищо след първоначалното информиране, та се е наложило той лично да отиде при премиера. Като подсказва, че не се е откзала и явно страната му няма намерение да се откаже от разкриването на случая Венецуела – Инвестбанк в цялост:
„Първоначално информацията е била предоставена на ведомствено ниво от нашите служби на вашите, НО след това обсъдих случая и с премиера и други държавни служители”.
   19' минути зададе нови въпроси към БНБ и Инвестбанк във връзка с друг рисков случай: след аларма от австрийските и немските служби се правят арести у нас по схемата на Вълка от София Гал Барак, а израелските медии, чийто гражданин е той, получили потвърждение от външното си министерство, споменават в редица публикации Инвестбанк, и очакваме днес отговорите на двете институции.
Напомняме, че през последните дни Европа е разлюляна от разкрита (отново от Германия) схема за пране на руски пари през източноевропейски банки


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com