27.02.2019 09:27

Още 18 млн. лв. за 1 зала в Партийния дом: вече над 42 млн.

Видян 1170 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите обявиха втора обществена поръчка на безкрайния ремонт за новата си пленарна зала Света София в Министерски съвет, пише Сега. Новата поръчка е за довършителни работи и ще струва 14.6 млн. лв. без ДДС, или почти 18 млн. лв.
По-рано за преустройването на залата в бившия Партиен дом вече беше обявена поръчка за 24 млн. лв. с ДДС. Ремонтът тече вече 3 години, като сега сумата  вече надминава 40 млн.лв.  Всичко това за разширение на залата по-известна като Георги Кирков с 10 метра. Тя трябваше да бъде готова още до лятото на 2018 г. Първоначалната поръчка беше обявена, за да може помещението да се използва за нуждите на европейското ни председателство, което отдавна премина, а ремонтът продължава да се протаква.
От НС обясниха, че причината за забавянето с още поне година била "непредвидената сложност" по демонтиране на стария покрив.  Новата пленарна зала  за депутатите няма да е готова и до година, а с нейния ремонт още от 2016г. е ангажирано обединение НС ГРУП ДЗЗД. Още при обявяването на първата поръчка кръгът на потенциалните изпълнители се оказа изключително тесен, тъй като за участие се изискваше допуск до класифицирана информация. С такъв разполагат броени строителни компании.  В края на миналото лято когато обектът трябваше да бъде предаден, НС ГРУП не само не пое неустойки, но и поиска допълнителни средства в размер на 300 хил. лв. с ДДС за дейностите около стъкления покрив и ел. захранване. Новата милионна поръчка е за проектиране и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасадите и покрива на сградата.
По информация на главния секретар на НС Стефана Караславова НС ГРУП  наема за охраната на строителния обект фирмата Дефанс консулт, която е била собственост на Султанка Петрова, преди да стане зам.-социален министър от квотата на ОП. Съпругът й в на високо ниво в компанията, а новият собственик е "баща на внуците й" по собственото му определение.Самата Петрова напусна фирмата, чийто собственик е била преди. Припомняме,  че Антикорупция започна проверка след фатален инцидент със служител на фирмата Дефанс секюрити, охраняваща ремонта на бившия Партиен дом. Антикорупция обаче оневини Петрова. Според антикорупционния орган  налице е само един от елементите за наличие на конфликт на интереси - "лице, заемащо публична длъжност". Междувременно от вътрешното министерство  вече отнеха лиценза на охранителната фирма, заради натрупаните задължения към НАП в размер 891 030.19 лв, за периода 2014-2018г.
След инцидента със загиналия охранител веднага изплува въпросът, който и до сега е отворен:  защо охраната на такъв стратегически обект се извършва не от НСО, а от частна фирма, което е в разрес със закона. Възложителят в лицето на НС не поема отговорност нито за доказния конфликт на интерси (поне по един епизод), нито трагедията на строителния обект, нито за безкрайния ремонт, който не е предаден в срок и изнадхвърли двойно първоначалния бюджет.
   В дните, когато се възложи новата поръчка осем шефове на отдели в парламента обменят в момента опит с мароканския парламент. Водени от гл. секретар на НС Стефана Караславова, която би трябвало да контролира залата в ремонт, парламентарните началници са в екзотична командировка за държавна сметка.
Бъдещият изпълнител има на новата милионна поръчка срок от 450 дни да завърши ремонта. Офертите трябва да бъдат дадени до 23 април. Вече е ясно, че строителите ще ремонтират, докато депутатите заседават.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com