27.02.2019 09:32

Кьовеши победи в Бюджетната преди вота в Правната комисия на ЕП

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България отново гласува срещу Кьовеши и загуби. Тя бе избрана за фаворит на комисията за контрол на бюджета в Европейския парламент за европейски главен прокурор. Това стана ясно от публикация в официалния профил в туитър на комисията. Определящото гласуване във водещата комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) предстои в сряда. „Вярвам, че прокурорът трябва да цели разкриване на истината. Трябва да бъде слуга на върховенството на закона и да има силен морален компас“, изложи Кьовеши виждането си за ролята на прокуратурата, предаде Свободна Европа.

 „Пред лицето на несправедливостта и престъплението, ние трябва да прилагаме закона и да уважаваме правата на разследваните лица. Затова прокурорите са важни за установяване на върховенството на закона. Имаме значение, защото задължението ни е да прилагаме закона еднакво за всички.“
На съвместно заседание на двете комисии бяха изслушани кандидатите за ръководител на европейската прокуратура Жан-Франсоа Бонер от Франция, Андрес Ритер от Германия и Лаура Кьовеши от Румъния.

Гласуването в комисията по правосъдие ще определи кой да бъде водещият кандидат на ЕП за европейски главен прокурор. След като членовете на комисията гласуват в сряда, избраният от тях кандидат трябва да бъде гласуван и на пленарно заседание. Ако не бъде одобрен, вероятно ще се пристъпи към подновяване на процедурата.

Миналата седмица след тайно гласуване Съветът на ЕС излъчи като свой фаворит Жан-Франсоа Бонер от Франция. Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие за избрания кандидат.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини