06.03.2019 09:27

Падат таксите за банкови преводи в ЕС

Видян 655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът на ЕС одобри регламента, с който се уеднаквяват разходите за презгранични плащания в евро между страните от ЕС. В еврозоната от 2002 г. се прилагат едни и същи такси за презгранични и национални плащания в евро в рамките на еврозоната, но презграничните плащания в евро от държави извън еврозоната сега се облагат с високи такси. Съветът гласува окончателно регламента, който бе одобрен от ЕП през февруари. Той влиза в сила от 15 декември, съобщава Сега.


С реформата ще се уеднаквят таксите за презгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания на същата стойност в националната валута на държавата членка, където се намира доставчикът на платежни услуги на ползвателя на тези услуги. Благодарение на мярката ползите от евтините презгранични преводи в евро ще обхванат още 150 милиона потребители извън еврозоната и 2.5 милиарда годишно допълнителни потенциални операции.


Освен това ще се въведат още изисквания за прозрачност при таксите за услугите по превалутиране. Когато потребителите извършват картови разплащания или теглят пари в брой в чужбина, те разполагат с възможността да избират дали да платят в местната валута или в националната си валута. Съгласно новите правила потребителите ще бъдат информирани за приложимите такси, преди да направят своя избор. Това ще се постигне, като се въведе задължение за оповестяване на таксите, прилагани като процентна надценка върху всички такси за конвертиране на валута спрямо последния наличен обменен курс на ЕЦБ.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !