12.03.2019 16:33

Защо е важно за нас има или не споразумение?

Видян 654 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Великобритания дава над 15% от еврофондовете, така че при нейно излизане няма никакви гаранции, че тя ще изпълни ангажиментите си по сегашния програмен период, както и означава, че няма да участва с пари в следващия. Европейското финансиране 2014-2020 е 20 085 479 292.57 лв.  До момента ние изоставаме с усвояването и сме едва с 29, 04%. Т.е. загубата на поне 2 млрд. лв. е напълно реална.


Още по-неприятно е положението с обявените фанфари по повод евентуалното увеличение на средствата за България в следващия програмен период на еврофондовете, където отново сметката ще излезе без кръчмар.


На второ място са загубите за бизнеса и работните места. Само от рязко намаления износ на немски автомобили за Великобритания страната ни ще изгуби най-малко 7000 работни места и поръчки за стотици милиони лева в заводите и цеховете за резервни части, които са сред малкото чужди инвестиции в страната през последните 5 години. Няма точни сметки колко ще изгубят всички останали бизнеси. Неналичието на общ пазар и въвеждането на мита ще направи износа ни за тази страна неизгоден.


Огромни загуби – отново за стотици милиони лева се очакват в туризма, където Великобритания е в Топ 4 на най-големите ни пазари. Особено при въвеждането на визи, което е вероятна последица от Брекзит без сделка.


 На Острова живеят поне 200 000 българи, които няма да могат да продължат да се ползват с привилегиите, с които се ползваха досега и ще получат затрудения да останат да работят на Албиона. Особено сезонно прииждащите, каквито са повечето, търсещи препитание от България там. Това ще натовари неимоверно социалната ни система и ще лиши от стотици милиони лева бедни семейства в страната. Което пък ще предизвика нова миграция към София.


Трудно ще стане и за българските студенти в английските университети, чиито такси ще се вдигнат в пъти – очаква се 3-4-кратно, при положение, че и сега и таксите, и издръжката са колосални за нашия стандарт. Вероятно е и приемът им в английски ВУЗ-ове да се ограничи.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.