26.03.2019 16:30

Данъчна със смущаващи по стойност имоти за €596/m2 за зам.-шеф на КФН

Видян 6618 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна


Илияна Христова, сега шеф на НАП – София е кандидатура за зам. на новоизбрания шеф на КФН Бойко Атанасов, за чието необяснимо математически имотно състояние сме писали (виж на 19min.bg). Срещу нея тече сериозна проверка от органите за натиск върху бизнеса, а решението по дело в Софийския административен съд показва, че под нейно управление незаконно е върнато на фирма ДДС в размер на 1 352 787 лв., при положение, че не е имало извършено плащане по сделка между свързани дружества, установено с 3 ревизии. НАП-София възстановява фиктивно начисленото ДДС между 2 фирми на база „ноу хау” за тазобедрени протези, оценено от експерти на едната фирма на 7 692 983, 96 лв., без да има нито доставка, нито реално плащане – то е отложено за повече от половин година след "сделката" на десетки вноски. Всичко това става ясно от решение на Софийския градски административен съд №500 от 28 януари 2016 г., което също е видно на сайта му, но кой знае защо не се разследва от прокуратурата за нанесените особено големи щети на бюджета. Покрай делото изниква молба от управителката на ревизираната фирма, ясно записала: „50 % е твърде висока миза”, след като дружеството се опитва втори път да мине със същия номер. Организаторите на посочената схема, удовлетворени от постигнатото, подготвят осъществяването й още веднъж. Елана 1 ЕООД подава друга справка-декларация по ЗДДС, с претенция за възстановяване на данък за м. 07.2014 г., в размер на 1 661 151, 20 лева, и повторна ревизия установява нередността на възстановените от джоба на данъкоплатеца огромни пари. От делото разбираме, че лично шефката на НАП-София Илияна Христова подписва платежното нареждане за възстановяване на 1 352 787 лв. ДДС. Доказан факт е, че - също лично - одобрява акта за прихващане и възстановяване на ДДС и ревизионния доклад, с който се одобрява връщането от джоба на данъкоплатеца към фирмата на парите, с които могат да бъдат спасени животите на 15 болни деца или да се вдигне чудесна детска градина: „Евмолпия Аврамова, служител в отдел Ревизии на дирекция  Контрол  е имала за задача да докладва на Директора на ТД на НАП - гр. София проектите на ревизионните актове и ревизионни доклади към тях. За ревизията на Елана 1 ЕООД си спомня: въпреки, че директорът (Илияна Христова) е одобрил АПВ и РА, е попитал Аврамова за някакво притеснение по преписката и информационните системи. Тя споменала, че в тях имало налични само два записа в дневниците за покупки и продажби. Същата обяснила, че не е компетентна по законосъобразността на проверките по чл.177 ЗДДС. Директорът на НАП-София не се притеснява от това, не вика друг служител, който да има съответните компетентности и въпреки дадените при селекцията в работната карта индикации за проблеми, дава своето съгласие и подписва платежните нареждания за неправомерно възстановяване на Елана 1 ЕООД на ДДС в размер на 1 352 787 лв”, разказва в съда свидетелка по делото.
От което разбираме, че в НАП-София са наясно през цялото време с онова, което съдът безспорно установява по случая:
Договорът, от който произтича източването на хазната с 1,4 млн. е между свързани лица.Не може да се докаже дори посещение на данъчни във фирмата. Няма съставен протокол, което е задължително по чл. 50 от ДОПК. Данъчните са приели за достатъчен аргумент за плащане фактура и приемо-предавателен протокол. Не е установено достоверна ли е оценката за 8 млн. на ноу-хауто.Няма насрещна проверка в свързаната фирма, през която се точи ДДС
Няма плащане, няма внесен данък, който да се връща, няма реализация на продукт по сделката с източване. НАП-София е знаела, че няма да бъде внесен данък – отговорното лице в 2-те фирми е едно и също. НАП – София е знаела, че управителят е сменен само 3 месеца преди „сделката” и единият е баща на другия.Софийският административен съд заключава, че „негативното влияние върху фиска на извършените нарушения, които са особено тежки” е нанесло „съществена вреда на гражданите и НАП”.
На този фон може би е интересно как ще прозвучи, че в първата си декларация пред сметната палата месеци, след като е станала шеф на НАП – София през 2013 г., а нейният предшественик и близък  Бойко Атанасов е оглавил централата на НАП,  понеже издигналия го Красимир Стефанов е станал депутат от ГЕРБ, редовата данъчна Илияна Христова (заплатите в НАП по онова време на това ниво са под 1000 лв. бруто, т.е. под 700 лв. чисто ) обявява като самотна майка и държавен служител от кариерата:Влог в КТБ 105 205 евро или 205 764 лева
Нов автомобил Опел, закупен за 48 000 лева
Апартамент в София от 242 кв.м, без да е обявила цена на придобиването през 2009 г.
Вила в Етрополе с 1 дка двор, не е обявена цена на придобиване
Вила в Трудовец – цяло имение с 3200 кв.м двор, не е обявена цена на придобиване
7000 лв. налични
средства в брой
Заем 30 000 лв.
През 2016 г., при обявен доход от 2200 лв. месечно тя обявява още една сензационна придобивка от 2015 г.:
Още един апартамент, при това закупен на интересна цена – 78 кв. м за 90 964 лв. или 596 евро на квадратен метър. Както вече знаем от експертите от Артекс. В изявление пред Антикорупционния фонд това е ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА НА АПАРТАМЕНТА и "няма такава цена в София". Тук изобщо не споменаваме другите придобивки на нейното семейство – детето и баща й, в пенсионна възраст, които проследихме в имотния регистър. Сигурно от опита си като проверила от страна на НАП и доказала, че тъщата и тъста на Цветан Цветанов могат да са му купили 6 апартамента с мизерни пенсии, Христова знае, че всичко е възможно.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.