28.03.2019 14:03

Прокуратурата проверява ДОСТ

Видян 208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Прокуратурата започва проверка за това дали действията на партията на Лютви Местан - ДОСТ, противоречат на Констититуцията и на законите на страната.

Повод за самосезирането на държавното обвинение е публикуваната преди 2 дни декларация на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство", както и последвали публични изявления на лидера ѝ.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура, която да установи налице ли са предпоставки за разпускането на ДОСТ.

За подписката на ДОСТ стана ясно онзи ден.

В нея организаторите питат: "Ако има няколко десетки хиляди етнически българи в Албания, 8000 - в Словакия, над 6200 - в Унгария, то над 1 млн. турци и мюсюлмани какво са?".

И отговарят: „Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова и Унгария. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения".

Ако в тази инициатива от прокуратурата видят противоречие със Закона за политическите партии и Конституцията, може да се стигне до искане към Софийския градски съд за разпускането на ДОСТ, става ясно от пресъобщението на прокуратурата.


Снимка: БГНЕСДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.