29.03.2019 17:00

Даваме 3,5 млн. лв. на страни от Западните Балкани и Източното партньорство

Видян 703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България ще подпомогне финансово 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство, като предостави 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ за реализирането на проекти за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министерството на външните работи ще сключи съответните споразумения по 42 проекта в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Молдова, Украйна, Армения и Грузия.

В Босилеград в Сърбия са отпуснати 35 000 лв., с които 90 деца ще могат да изпитат „олимпийска ваканция“. Идеята на проекта на Културно-информационния център в Босилеград е децата заедно с 8 инструктори да преминат през лятно обучение със спорт, култура, изкуство и опазване на обичаи и традиции. Очаква се това да допринесе за социализацията на младежите в Босилеград и да помогне срещу криминални прояви, наркомания и асоциалното поведение на подрастващите.

Ще бъде финансиран и проект за сближаване на сръбското с европейското образование на стойност 45 000 лв. Целта е училищата в малките градове в Южна и Източна Сърбия да получат повече познания за практиките как да кандидатстват по международни проекти и да установяват контакти със свои партньори в трансграничните райони.

180 000 лв. ще бъдат отпуснати за развитие на туризма в община Димитровград чрез проект за подобряване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх. С 20 000 лв. ще бъде финансирана реконструкцията на голямата зала на Дома на културата в село Иваново във Войводина, където живеят и българи. Това е първият проект, финансиран от България в автономната област Войводина. Той е призван и за утвърждаване на образа на България като страна със значим принос в европейското културно многообразие.

Страната ни осигурява и 35 000 лв. за продължаване на проекта на Центъра за изследване на миграцията в Сърбия, в резултат на който за първи път през 2018 г. в национален сръбски всекидневник бяха публикувани статии и новини на български език.

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 проекта. Сред тях са проект за научни подводни и археоложки изследвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лв., проект за реконструкция на два моста - в град Струга и в село Ложани на обща стойност 200 000 лв. Близо 50 000 лв. са отпуснати по проект за подобряване


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.