07.05.2019 11:06

Сметната палата на ЕС започва проверка на парите за пътища в България

Видян 1141 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската сметна палата започва одит на финансирането от Европейския съюз на мрежата от пътища, която свързва държавите членки и техните региони. Одиторите ще разгледат дали действията на Европейската комисия и отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите- членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, съобщи институцията.


Проверката ще обхване България, Чехия, Полша и Испания.


Между 2007 и 2020 г. еврофинансирането за пътна свързаност на държавите и регионите им възлиза на 82 млрд. евро като половината е дадена за изграждане на основната мрежа. Бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки.


 Проверката идва в изпълнение на поставената цел от ЕК за разработване на трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която включва и пътна инфраструктура. Идеята е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. До 2050 г. пък е срокът за осигуряване на достъпност и свързаност на всички региони в Европа.


„В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет,“ заяви Джордже Пуфан, членът на Европейската сметна палата, който отговаря за одита. Той изрази опасение, че цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме.


Одиторите ще проверяват дали изграждането на основната мрежа за ЕС напредва и дали се спазват сроковете, както и дали тя се поддържа в добро състояние. Обект на проверката е и това дали самата Еврокомисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.


Очаква се одитният доклад да бъде публикуван в началото на 2020 г.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.