15.05.2019 09:26

Панов: Президентът навреме търси нов гл.прокурор

Видян 614 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Колкото по-рано започне дебатът за избор на главен прокурор - темата, която е номер едно на съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите
, профил и всичко, което е относимо от значение за избор на един бъдещ главен прокурор”, това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след срещата с държавния глава Румен Радев на Дондуков 2.
За разлика от Сотир Цацаров, съдия номер 1 определи поканата на президента като навременна.
Разговорът между двамата бе част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Панов обясни, че е използвал възможността да поднови своето предложение за промени на Конституцията, за мястото на прокуратурата, както и за правомощията на главния прокурор. Преди дни той бе подкрепен за промените от юриста и шеф на БСП Корнелия Нинова.
„Един от акцентите беше и това, че главният прокурор в страна като България с тези правомощия има монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска и за каквото поиска обвинение. Наред с това липсата на контролни правомощия, липсата на контрол върху неговата дейност, в крайна сметка го прави най-силната политическа личност в България“, каза Панов. На въпроса за мнението на президента, Лозан Панов, каза, че президентът изслушал неговото мнение. "Дадох достатъчно примери от нашата последна среща, която проведохме с него", каза той. Вярвам, че това, което съм казал, примерите, които дадох, ще бъдат оценени", заяви Панов.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.