15.05.2019 16:25

Нов протест на медицинските работници

Видян 363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
Втори национален протест на здравни работници се проведе пред МС и НС. Медицински сестри от цялата страна протестираха с искане за по-високи заплати. Те настояват за стартово заплащане от 1120 лв. Към акцията в столицата се присъединиха и колеги от други градове в страната.
 
Едно от основните искания на протестиращите е за еднакви начални заплати за професионалистите по здравни грижи в цялата страна, равняващи се на две минимални месечни възнаграждения. Те настояват още и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики и други. Те настояха и за незабавен одит на дейността на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и за оставка на председателя й Милка Василева.
След първия голям протест на медицинските сестри през март, правителството отпусна 50 млн. лв.  допълнително на болниците. Според медицинските сестри обаче, нищо от тези пари не е достигнало до тях.

Протестът на здравните работници не беше подкрепен от съсловните и синдикални организации, а се организира със собствени средства. Следващата седмица ще се предприемат по-сериозни протестни действия, каза Мая Илиева от Инициативния комитет на протестите.

Снимка: БГНЕС

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини