30.05.2019 09:32

Брезник обича Лили Павлова, Северозападът - АлЙо. Или как се маркира купеният вот

Видян 990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Избързаха ли наблюдателите със заключението, че вотът на 26 май е минал без фрапиращи изборни нарушения? "Да", съдейки по изборните протоколи от Врачанско, Монтанско, Пернишко, Плевенско, откъдето прозира контролиран вот за няколко партии, пише OFFNews.bg.


Купеният вот е маркиран с преференции за хора на по-задни места в листите, разкриха източници на OFFNews. Така лесно се проследява в протоколите, а едновременно с това не бърка в партийните сметки и не размества кандидатите. Всеки продавач на гласове е инструктиран кой номер преференция да ползва, за да отчете вота.


Схемата лъсна от нелогично висок процент преференциални гласове за някои кандидати в гнезда от секции. В малки общини и села на Северозапада Лиляна Павлова, Александър Йорданов и Емил Радев например вземат огромен дял преференции. Това са все райони, с които те нямат общо нито в личен, нито в професионален план.


Самите кандидати не са поръчители и високият им личен резултат по места вероятно е изненадал и самите тях.


Лиляна Павлова е любимката на Брезник


OFFNews прегледа десетки протоколи и попадна на любопитни находки.


Така например ГЕРБ печели убедително изборите в Брезник, Пернишко, а брезничани изглежда са омагьосани от Лиляна Павлова. Тя печели внушителен брой преференции в 4-те по-големи секции - от общо 498 гласа за ГЕРБ лично за Павлова са дадени цели 206 гласа. Ето как изглежда разпределението им в 4-те големи секции в града:


Секция 1 - 42 преференции за Л. Павлова от 103 гласа за ГЕРБ


Секция 2 - 57 от 125


Секция 3 - 55 от 127


Секция 4 - 52 от 143


Павлова наистина има висок брой автентични преференциални гласове в страната, но не и в пропорцията от контролираните секции. Резултатите ѝ в София, например, не минават преференциите за водача Мария Габриел.


Ето друга показателна секция - от пернишкото село Драгичево. Там гласовете за ГЕРБ са 76. Мария Габриел печели 9 преференции, Лиляна Павлова - 4, Ивелина Василева - 5. Горе-долу така изглеждат резултатите във всяка неманипулирана секция. Червената лампичка обаче светва при номер 12 в листата - Младен Шишков, за който в тази секция са дадени 10 гласа. Шишков не събира преференции почти никъде в страната.


Същата и е схемата в с. Дивотино, Пернишко, само че там вотът е маркиран с преференция за Ивелина Василева (26 от 88 гласа за ГЕРБ отиват за нея):


...


Бойчиновци обича Емил Радев и ДПС


В Монтанската община Бойчиновци аномалиите в протоколите са в две посоки - необяснима популярност на Емил Радев от ГЕРБ и стабилен вот за ДПС. За второто явление OFFNews вече писа - става въпрос за това как в райони без турско население ДПС събира неочаквано висок процент. Такива примерите има много и в селата около Враца и Монтана.


Ето резултата от трите секции в Бойчиновци:


Секция 1


Гласували 267


За ГЕРБ - 81


С преференция за Емил Радев - 44


За ДПС - 77


Секция 2


Гласували 212


За ГЕРБ - 62


С преференция за Емил Радев - 37


За ДПС - 85


Секция 3


Гласували 63


За ДПС - 26


...


СДС възкръсна във Врачанско


Цели 1985 преференции е получил кандидатът на СДС в листата на ГЕРБ Александър Йорданов в област Враца. Резултатът му е по-висок от този на всеки друг кандидат от листата. За сравнение, водачката Мария Габриел е спечелила 1396 преференции в целия Врачански избирателен район. В същото време, във всеки един от столичните 3 избирателни района, Йорданов е получил по-малко гласове - съответно 1639 в 23 МИР, 1282 в 24 МИР и 712 в 25 МИР.


"Автентичната десница" се събуди във Врачанско, шегуват се в местните комисии. Показателна в това отношение е например ситуацията в Криводол.


В пет от 6-те секции там вотът изглежда така:


Секция 1


Гласували 269


За ГЕРБ - 149


За Ал. Йорданов - 88


За ДПС - 11


Секция 2


Гласували 279


За ГЕРБ - 174


За Ал. Йорданов - 82


За Ивелина Василева (ГЕРБ) - 24


Секция 3


Гласували - 285


За ГЕРБ - 140


За Ал. Йорданов - 59


За ДПС - 22


Секция 4


Гласували - 417


За ГЕРБ - 217


За Ал. Йорданов - 140


За Емил Радев - 28


За Илия Лазаров (ГЕРБ) - 18


За ДПС - 66


Секция 5


Гласували - 37


За ГЕРБ - 26


За Емил Радев - 25


Засега няма информация прокуратурата да се е сезирала за купуване на гласове по тази схема.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !