31.05.2019 12:26

БСП: Водим класацията по коефициент на детска смъртност

Видян 571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца. Доходът на глава от населението е едва 47% от средния за ЕС и е най-нисък в Съюза. Според ежегодно провеждано наблюдение - почти половината от българските деца - 41,6% живеят в риск от бедност или социално изключване. Има големи различия между регионите с по-висока степен на развитие и по-ниски нива на бедност и тези със значително по - лоши показатели. Има и регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Водим класацията по коефициент на детска смъртност", заяви от парламентарната трибуна Весела Лечева. Тя представи Декларация на ПГ на „БСП за България”


 


Декларация на ПГ на „БСП за България”


В чест на 1-ви юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България. В цялата страна ще се организират празненства, концерти, състезания. Ще декларираме отново, че най-големият капитал на една държава - това са децата. Днес е  повод още веднъж да си припомним и Женевската конвенция за правата на детето. Чиито постулати са: гладното дете да бъде нахранено, болното – лекувано, недоразвитите да бъдат насърчени, заблудените деца да бъдат вразумени, сираците и изоставените да бъдат подпомогнати и прибрани, детето да бъде подготвено да може да изкара прехраната си.


Не искам да политизирам празника, но наша отговорност, като политици, е да бъдем обективни да погледнем фактите и да кажем истината.


Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца. Доходът на глава от населението е едва 47% от средния за ЕС и е най-нисък в Съюза. Според ежегодно провеждано наблюдение - почти половината от българските деца - 41,6%  живеят в риск от бедност или социално изключване. Има големи различия между регионите с по-висока степен на развитие и по-ниски нива на бедност и тези със значително по - лоши показатели. Има и регионални неравенства в достъпа до качествено образование.


Водим класацията по коефициент на детска смъртност. Все още сме далеч от националната цел за обхвата на деца в предучилищното образование, като една от основните причини за това е финансовата бариера и високите такси. Изследванията от последните години показват и тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението на употребата на наркотични вещества сред учениците в България. Публикувани през 2016 г. данни сочат, че  30% от 15-16 годишните ученици в България са употребили поне веднъж в живота си някакъв  наркотик. Сравненията с предходните години показват постепенно увеличаване на употребата на наркотични вещества  сред учениците за последните 15 години - от 14% на 30%. Мога да дам още много подобни примери и не си мислете, че го правя с радост. Напротив – тревогата ми е голяма.


 


За да излезем по-бързо от това положение, ние предлагаме да се обединим около:


 


- пълна държавна издръжка на децата в задължителната предучилищна подготовка


 - създаване навсякъде на условия за целодневна организация на обучението в училище, в съответствие със съвременните изисквания за труд и отдих.


 - обединени усилия и строг контрол към всички институции, отговорни и имащи задължения към обхвата на децата в средното образование.


   - улесняване на достъпа до образование за децата в малките населени места и от бедни семейства, чрез: създаване на условия до 4-ти клас децата да учат близо до дома си, чрез проект "Филиален клас".  


- осигуряване на условия за здравословно хранене и грижа за психическото и здравословно състояние на децата във всяко училище.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.