12.06.2019 17:26

Куши призна: БНТ е във фалит

Видян 1042 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „До края на годината се очаква дефицитът на БНТ да стигне 44 млн. лева”, заяви пред СЕМ Емил Кошлуков, който е временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията. Заедно с УС на обществената телевизия той представи отчета на медията. „Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ", обяви той пред Съвета. Припомняме, че самият  Кошлуков вече доведе до фалит ТВ7,  част е от екипа на Каменаров, който умножи 7 пъти борчовете на БНТ, но сега обявява за потенциален спасител на същата.
Напомняме, че Сашо Диков, който се бори за шефското място в БНТ обяви за дългове на телевизията за над 18 млн.лв. По данни на Капитал се оказа, че те са в пъти повече. „Според публичните отчети на БНТ към края на 2017 г. задълженията са за 6.8 млн. лв., 6 м. по-късно вече са 8.6 млн. лв., а към края на 2018 г. са над 18 млн. лв. Синдикатите на БНТ публикуваха съвместно изявление, че дефицитът в бюджета й е "над 35 млн. лв.", а според 2 източника сумата приближава, но не надминава 50 млн. лв.”, пише Капитал. Новите данни изнесени от самия Кошлуков пред СЕМ потвърждават негативната статистика.
В голяма степен борчовете на телевизията се дължат на традицията, установила се през последните 10 г. да не си плаща, а властта допълнително да й покрива борчове към НУРТС, част от БТК, което поставя медията в двойна зависимост – веднъж от финансовия министър, още един път – от телекома, а оттам и от свързаните с тях интереси. Така властта държи на къс пас БНТ.
Сега Кошлуков призна, че вече се е наложило скастряне на редица сделки на телевизията, за да бъде покрита част от дефицита. Според него обаче причината за финансовия срив са неизгодни условия по дововори, които телевизията има. "Развалихме договори, сключени от ръководството, за милиони. Те са за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки", заяви той.  Кошлуков, който го пусна като програмен директор на БНТ 1, даде пример, че най-скъпото външно предаване е Стани богат, което успява да избие само 10% от разходите си с приходите от реклама. Наградният му фонд се поема от телевизията, но е факт, че това е и програмата с най-висок рейтинг на БНТ. Най-скъпото предаване, вътрешна продукция, е Референдум заради тежкия и скъп договор със социологическа агенция – близката до премиера Алфа Рисърч.
Кошлуков е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата на Под прикритие в чужбина. "Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска", обясни той.
Договорите, за които Кошлуков информира са били подписани от подалият оставка бивш ген.директор Константин Каменаров, който направи самия Куши програмен директор. Той се оттегли от поста след като стана ясно, че е съден за шофиране в нетрезво състояние, за което 19’ първи писа.
Припомняме, че Кошлуков, който временно ръководи БНТ се кандидатира за редови шеф на телевизията. Не е ясно обаче каква диплома ще представи и има ли магистратура, което е задължителна част от конкурсните условия. Не е ясно и как ще вади телевизията от финансовото дъно, предвид факта, че веднъж вече се е провалил с аналогична задача. Междувременно законът забранява на такива като него, които са управлявали фалирали дружества да ръководят. В неговия случай забраната важи поне до май 2020 г.
Отчетът на Кошлуков ще бъде качен в интернет страниците на БНТ и на СЕМ, така че и останалите кандидатите за поста ген. директор да са наясно с актуалната ситуация в телевизията.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com