14.06.2019 16:42

Историческо дъно на матурата по български език

Видян 1735 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


10 дни, след като ЕК отправи унищожителна критика за управлението на българското образование и обяви, че автоматичното увеличение на учителските заплати не води до повишаване на качеството на обучението, резултатите от зрелостните изпити показаха, че действителността у нас е даже по-ужасяващи.


Средната оценка от матурите по български език и литература е Добър (4,06), обяви на брифинг зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Това се оказа е най-слабото представяне на зрелостниците, откакто този формат беше върнат през 2008 г. - историческо дъно! М.г. средната оценка беше Добър (4,25), преди две години Добър (4,13). Най-прилични бяха резултатите на випуск 2011, които без малко да вържат петица и постигнаха Добър (4,49).


Зрелостниците със 100 от 100 възможни точки са малко повече в сравнение с 2018 г. (226 срещу 215), но има 7-кратно увеличение на зрелостниците с 0 точки, а с над 2000 по-малко са положилите матури с две отлични оценки. С над 1000 са се стопили отличните оценки по български език, докато слабите оценки са с почти 1300 повече.Припомняме, че според данни на Евростат България е първа по неграмотност в ЕС.  През 2016 ЕК докладва, че 41% от българските ученици до 16 години не са напълно грамотни. За сравнение - във Финландия този процент е 8,1%.  В световен мащаб далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан.


На матурите т.г. София-град традиционно изпреварва всички останали региони в класацията на резултатите от първата задължителна матура.


Таня Михайлова, че посочи, че и т.г. има зрелостници, които просто преписват художествения текст от последната задача: „Тоест не създават собствен текст, а преписват този от упражнението. За съжаление, намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме (б.р. кратко осмисляне на текст)”.


По-добре са се справили зрелостниците с втория задължителен зрелостен изпит по избран от тях предмет. Там средната оценка е Много добър (4,67).


Зам.-министърът отбелязва, че в годините традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко – немски език, френски език, испански език и химия. Обратно, най-желаните предмети носят най-ниски оценки – география и икономика, биология и здравно образование, философски цикъл.


Изключения са историята, където и малкото престрашили се зрелостници не са се справили твърде добре и английския, където пък има над 14 000 зрелостници, но резултатите са сравнително високи.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.