17.06.2019 17:36

Доган прибра терен 64 пъти по-евтино от реалната цена

Видян 2909 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ТЕЦ Варна, което стана собственост на почетния шеф на  ДПС Ахмед Доган срещу 3 500 лв., учреди дъщерна компания Пристанище ТЕЦ Езерово, пише Капитал. Тя трябва да управлява бъдещия търговски порт, който ще се изгражда на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а.


Записаният капитал на новорегистрираното пристанище е 63.8 млн. лв. Той е под формата на непарична вноска от страна на едноличния собственик ТЕЦ Варна - Доган. Тук става въпрос както за терена, сградите и техниката на въглищния терминал на централата, така и за новопридобити имоти, чрез които ще бъде извършено разширение на пристанището.


Освен въпросните имоти за разширяването на пристанище Езерово, Доган е купил и един частен терен от Минстрой холдинг на Николай Вълканов. Става дума за земя с площ 10,5 хил. кв.м в непосредствена близост до ТЕЦ Варна.  С излаз към Варненското езеро.


Сделката е станала още на 17 април 2018 г., като платената от дружеството на Доган цена е само 9900 лева. Или по 94 ст. на квадрат. В същото време наетите от самата ТЕЦ Варна вещи лица са оценили впоследствие придобития имот 64 пъти по-високо  за 635 930 лв.


Напомняме, че миналото лятото почетният лидер на ДПС взе 70% от ТЕЦ Варна с все пристанището за 3500 лв. и след това получи половината от парите за т.нар. "студен резерв" на енергийната ни система, които са общо 29 млн.лв. Доган,е откупил и Боянските сараи от досегашния им формален собственик Делта Епсилон.


Партньор на Доган в експлоатацията на новия порт ще бъде държавата в лицето на Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура, което е собственик на кейовата стена, но добоволно е разрешило на ТЕЦ Варна да я ползва. С Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура е постигнато съгласие за съвместна работа в Езерово. Хазната ще събира таксите за електроенергия, подаване на вода и почистване на отпадъците от корабите, ползващи инфреструктурата, а Пристанище ТЕЦ Езерово - таксите за обработка на товарите.


Дружеството  ще управлява бъдещото търговско пристанище, което Доган възнамерява да изгради на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив.


За шеф на новата компания е назначен Данаил Папазов, който от 2001 до 2013 г. ръководи държавното Пристанище Варна стана министър при Орешарски, а в края на 2017-а купи чрез фирмата си Сигда ТЕЦ Варна и няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял. В ръководството на Пристанище Езерово е и Адриан Атанасов, който е дългогодишен финансов директор на Пристанище Варна.


Докато ТЕЦ Варна се модернизира и прави заявки за по-голямо участие в енергийната система на страната, портът Езерово ще бъде разширен и според инвестиционния план се кани да изземе бизнеса за 60-70 млн. лв. на година с износа на зърно и контейнерите от държавното Пристанище Варна.Нотариалните актове за голяма част от терените са били издадени през 2018 и 2019г., като обяснението за това е, че те не са били актувани от предишния собственик- чешката компания ЧЕЗ, въпреки че при приватизацията на ТЕЦ Варна са били отделени от активите на НЕК. Това обаче е важно в контекста на твърдението на Радан Кънев, че пристанището всъщност трябва да е публична държавна собственост, но "държавни и общински институции усилено съгласуват и подпомагат действията, с които Доган заграбва тази ценна пристанищна зона". Твърдението на Кънев се основава на чл. 106, ал. 1, пар. 74 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. В него е записано, че територията и пристанищната инфраструктура на пристанищата за обществен транспорт с национално значение са публична държавна собственост, като това важи и за обектите, които до 15 февруари 2000 г. са били включени в капитала на еднолични търговски дружества на държавата, какъвто именно е случаят с ТЕЦ Варна.


Според Министерството на транспорта на Борисов 3 обаче тези разпоредби не засягат ТЕЦ Варна и пристанището му ТЕЦ Езерово, тъй като още два месеца преди приемането им на 27 септември 2004 г. Агенцията за приватизация е стартирала процедура за преминаването на активите в частни ръце. Но сега се оказва, че до миналата година те реално са били ничия собственост.


Същевременно стана известно, че вече се водят преговори с чужд инвеститор, базиран в Лондон фонд, който може да влезе с максимум 50% дял в новосъздаденото дружество Пристанище ТЕЦ Езерово, което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на върненската въглищна електроцентрала за зърнени товари. Новината съобщи самият формален шеф Папазов, който не съобщи името на чуждестранната фирма.


Шефът на ТЕЦ Варна обясни, че интересът на компанията е към обработката на зърнените товари, тежки корабни горива, битум, асфалт и олио.


С възстановяване на жп линиите на пристанището дружеството има намерение да направи връзка с речните пристанище и по-специално това в Русе, за да си осигури достъп до Дунав. Сключен е договор с частен жп превозвач за съвместна работа в тази посока.


Относно разликите в дължината и ширината на кейовата линия на пристанището в Езерово, продадена на ЧЕЗ при приватизацията на ТЕЦ Варна през 2006 г., и по кадастър, Папазов обясни, че бил намерен компромис по дългогодишен спор за собствеността.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.