20.06.2019 17:46

НЗОК и ИСУЛ с взаимни обвинения за смъртта на Мария

Видян 587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

УМБАЛ Царица Йоанна (ИСУЛ) и Здравната каса влязоха в публичен спор, след като 6-годишната Мими издъхна, съобщи bTV. Припомняме, че момичето не успя да победи с левкемията заради забавяне на документацията, а само ден преди това майката се оплака, че е получила от болницата фактура за 14 000 лв. за лечение. След като в медиите гръмна  скандал от НЗОК излязоха с обвинения към родителката и то в деня на смъртта на детето й  - нечувана безчовечност ,и клиниката.От ИСУЛ категорично отрекоха всички твърдения на НЗОК, сред които, че при подаването на заявлението от майката на 25 април са липсвали задължителни документи от болницата. Те са били представени на 6 юни, като и към тази дата е липсвал документ с цените на лекарствата, които са вливани на детето и той е даден на 18 юни.


Според НЗОК от документа ставало ясно, че болницата е заявила към тях почти два пъти по-висока цена на лекарствата спрямо посочената във фактурата към семейството. От болницата обаче твърдят, че разполагат с документи и доказателства, които опровергават всичко това.


„Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца”, подчертават в позицията си от ИСУЛ.


Ръководството на болницата е категорично, че Мария е лекувана две години според международните стандарти и от родителите не са били искани никакви средства през този период, а в последните два месеца е била хоспитализирана заради рецидив на болестта.


От ИСУЛ предлагат на среща с ръководството на НЗОК и Медицински надзор да изяснят казуса и да отстранят „бъдещи възможни недоразумения”. От касата пък поискаха от агенция Медицински надзор съвместна проверка по случая.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.