25.06.2019 14:25

Спряха спорни учебници по история

Видян 836 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спрени са учебниците по история за 10. клас с провокативни, похвални текстове за комунистическия режим. Министърът на образованието Красимир Вълчев е отправил препоръки за коригирането им към съответните издателства и след изпълнението им те ще могат да влязат в училищата. Това стана ясно от изказване на министъра днес, след като вчера Демократична България настоя за преработването им в отворено писмо до Вълчев, а фондация "История и памет" инициира петиция срещу "подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация", предаде Гласове. Те цитират и един от новите учебници, в който пише, че Тодор Живков "полагал грижи за народа".


ДБ настояват за обективно изучаване на комунистическия режим в България и за последиците от него и изразяват несъгласие със спестени термини и съдържание. "Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу", на учениците "не трябва да се представят не безобидни, „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време", се казва в позицията им. "Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България", се казва още в писмото.


По този повод днес министър Вълчев напомни, че в утвърдената миналата година програма по история за 10. клас комунистическият режим ясно е класифициран като тоталитарен и подробно е описано какво трябва да включват учебниците. Затова учебниците на издателствата, които не са се съобразили с изискванията са спрени и към тях са отправени препоръки.


"Знаете, че миналата година утвърдихме програмата по история за 10. клас. Тя обхваща цялата история на България - всички периоди, включително и най-новата история.


 


За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят, които са дискусионни. Затова и миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че сме изписали по-подробно елементите на режима, като: репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е Възродителният процес.


 


Тази програма ние я защитихме тогава. Това време ние сме го класифицирали като тоталитарен режим. То си е имало своите предимства, имало си е и недостатъците, но ние все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности. Историята е един от предметите, които формират отношение у учениците към света. Тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците" заяви Вълчев.


Той напомни и какъв е редът за одобряване на учебниците и кой каква отговорност носи:"Учебниците, като знаете, се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, и се предлагат за одобрение от МОН от издателствата. Те са минали оценката на оценителите, също така и на учителите. Получили са положителна оценка, но това, което аз и колегите видяхме и това, което са видели и историците, които са реагирали, е, че има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцентвърху тези базови характеристики, които казах на периода и режима. Има опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има няколко откровено провокативни текста. Затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират, не са утвърдени тези учебници, очаквам техния отговор".


Учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат одобрени - потвърди той в отговор на журналистически въпрос.


Снимка: БГНЕСДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !