10.07.2019 09:27

София и Скопие заедно ще отбелязват паметта на Кирил и Методий, Климент Охридски, св. Наум и цар Самуил

Видян 374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Македонското правителство взе решение за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, Свети Наум и цар Самуил. Това стана по време на правителственото заседание, ръководено лично от премиера Зоран Заев, съобщава Нова телевизия.

В официалното съобщение се казва, че до края на годината Българо-македонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история, свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Също така правителството подкрепи предложението на Комисията за преглед на учебния материал в учебниците за 6 клас в България и за 7 клас в Македония (Средновековие) до края на 2019 г.

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на експертната комисия, в който се посочва постигнатия напредък в областта на древната история.

Двете страни са съгласни да изпълнят договореното в най-кратък срок за датите за общите чествания. При всяко официално отбелязване на тези личности да се подчертава историческата истина за нашата обща история и това публично да се оповестява, призоваха от македонското правителство.

 

 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.