13.07.2019 14:57

Защо за VW ни бият страни извън ЕС

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Потенциалната инвестиция в България дълго беше раздуван от управлението в България, медии и икономически анализатори балон. Балон, който очаквано се спихна, пише Студия Трансмедия.

И ако преките щети са ясни и не са чак толкова големи, то посланието, което издава решението на VW е катастрофално за България.

Първо, страната ни се конкурираше все с държави извън ЕС в тази "епична" битка. Това е доста обезкуражаващ сигнал. Защото показва нивото на конкурентоспособност на икономиката ни.

Тя продължава да бъде с профила на слабо развита държава, познат и под названието „трети свят“. Това са зони, в които не се концентрира производство с добавена стойност, нито се акцентира на развойната дейност. Обичайните силни страни са ниските разходи – за труд, за осигуряване, енергийни разходи, данъци.

Това, впрочем, е профилът на българската икономика в последните близо 30 години.

И предизвиква дяволски кръг, защото рефлектира върху демография и образование. Които на свой ред влияят върху профила на икономиката. И решението на Volkswagen е ясен сигнал колко пагубно е това.

Защото в последната година от страната се изтеглиха няколко инвеститора, също в сферата на автомобилната индустрия.

Очевидно е, че България не може да създаде среда за развитие на този тип индустрия. Така страната ни остава единствената в региона, която не разполага със завод за производство на автомобили.

 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com