15.07.2019 16:29

Министър иска "интензивна правна възможност" да не спази закона

Видян 885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаПравосъдният министър Данаил Кирилов изненада членовете на ВСС и публиката днес, като поиска да постави "чисто процедурно въпроса за тълкуване и съответно за съобразяване" на Закона за съдебната власт, който го задължава да ръководи (когато присъства) заседенията на Съвета.

    "Дали бихте възприели, че това правило е изцяло в полза на министъра на правосъдието и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да ръководи заседанието - разви мисълта си юристът. -

    Аз бих настоявал, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка... за които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието."

Докато той говореше, на монитора се видя, че главният прокурор Сотир Цацаров сякаш умислено се е хванал за главата.

Истината е, че чл. 32 от Закона за съдебната власт гласи: "Министърът на правосъдието председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет..." Реалността е, че министърът винаги досега е можел свободно да се изказва - само не може да гласува.

Кирилов обаче обоснова разбирането си "с оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, му е разрешено и по-малкото".

    "Смятам, че изцяло в полза на работата на ВСС е представляващият ВСС да може да ръководи заседнието и тогава, когато министърът е решил да присъства", продължи Кирилов.


В последващите изказвания го "отрязаха" и тримата големи:  Главният прокурор Сотир Цацаров каза, "че не може да разбере логиката" и че в никой случай така написан, законът не го лишава от възможност да изказва становища.

И че му се струва "нелогично да присъства" министърът, а друг да води.

Председателят на ВКС Лозан Панов му напомни, че в закона ясно е разписано кой кога води и в чие отсъствие кой го заменя. Той даде пример, че същото би било заседанията на прокурорската и съдийската колегии да се ръководят от друг, докато Цацаров или той присъстват.

И председателят на ВАС Георги Чолаков "продължи, където свърши" Панов - че е "някак странно" друг да води.

Кирилов сякаш бе разочарован, че не "дописаха" закона:

    "Вие го интерполирахте в колегиите... Разбирам насоките на аргументацията... Възприемам. Така че ще се придържаме към чл. 32 ал 1."

Иначе с пълно единодушие на днешното заседание Пленумът на ВСС официално откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Сега следват 4 заседания за издигане на кандидатури, а финалното гласуване е определено за 24 октомври.

На нарочен брифинг след краткото заседание Боян Магдалинчев за пореден път изрази мнението си - че ако няма достатъчно добър кандидат, не го е страх избор да няма:

    "Избор – ето така, за да се случат нещата, или поради местните избори – те нямат никаква връзка според мен. Съдебната власт си действа сама", каза Магдалинчев.

Тогава би стартирала нова процедура от "нулата"

Източник: Клуб Z

 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com