18.07.2019 14:46

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаМнозинството поряза поредна идея на опозицията. След като вчера, без аргументи, отхвърлиха предложенията за еднократна помощ за второ и трето дете, днес управляващите не приеха промените, свързани с преизчисляването на пенсиите, съобщи Дума.
Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха внесени от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от левицата. Социалистите предлагат пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 година, да се преизчисляват от 1 септември 2019 година, като индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по едномесечния осигурителен доход за страната за 2015-та.
"За" законопроекта на първо четене гласуваха 76 народни представители, "против" - 15 и "въздържали се" - 81, с което той беше отхвърлен.
В България има една огромна несправедливост, за един и същи осигурителен принос, хората получават 20-30% по-ниски пенсии само защото осигурителният доход се е променил, обясни по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Ние, от БСП, искаме да намерим решение на тази несправедливост, подчерта той.
Стойнев припомни, че такова решение веднъж вече бе дадено по време на управлението на Тройната коалиция, която е преизчислила всички пенсии. Това даде благоприятен ефект и върху икономиката, защото тези инвестиции в хората се връщат и в бюджета, коментира народният представител. Драгомир Стойнев попита защо, щом в хазната има огромен излишък, управляващите не го разпределят прозрачно, а предпочитат да го правят на тъмно. Не е честно разликата в пенсиите на тези, които са се пенсионирали преди 2000 г., и тези, които са взели пенсия преди 2 години,  да бъде 200-250 лвева, категоричен бе Драгомир Стойнев.
Положението на пенсионерите е трагично, много от тях казват, че са забравени от властта, коментира от своя страна депутатът от левицата Георги Гьоков. Той бе категоричен, че няма как минималната пенсия да е 219 лева, а лекарствата да струват 200 - 250 лева. ГЕРБ 10 години управлява и не правят нищо за пенсионерите. Нищо, освен увеличението с няколко процента на всеки 1-ви юли, което се изяжда от инфлацията. Затова трябва да тръгнем не към конфронтация, а към решаване на проблемите на пенсионерите, заяви народният представител.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.