22.07.2019 14:31

Баща на болно дете събира пари за апаратура

Видян 633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, но не за лечение, а за медицинска апаратура за болница „Свети Георги” в Пловдив, съобщава бТВ.


Елисавета е на годинка. Малко след като се ражда, родителите ѝ забелязват, че мускулите й се схващат и често е отпаднала.


„В началото тя бе диагностицирана с епилепсия, защото пристъпите ѝ приличаха на епилептични”, казва София Кацарова, майка на детето.


Въпреки диагнозата и лекарствата състоянието на бебето не се подобрява. Не спират и пристъпите. Преминават още редица изследвания.


Родителите разбират, че всъщност става въпрос за мутация на ген и за много рядко заболяване – алетернираща хемиплегия в детството.


Да се уточни заболяването е възможно само с видео-ЕЕГ апаратура. Такава обаче не навсякъде има. Това забавило с месеци диагнозата на Елисавета, през които лекуват детето погрешно.


„Най-често на хората им се налага да пътуват до Турция, за да ползват такава апаратура, тъй като в България има единствено в София”, твърди майката на бебето.


В болница „Свети Иван Рилски” в София има два апарата. Доктор Петя Димова работи с видео-ЕЕГ вече 10 години. Признава обаче, че в практиката не се използва често.


„В XXI век живеем. Няма как тази техника, която е въведена преди 30-40 години и вече е със супер модерни компютри и манипулации, за да намалят труда на специалиста, да отсъства от ежедневната практика”, коментира д-р Димова.


Техниката е нужна, защото прави най-точна диагностика. Състоянието на пациента се наблюдава с постоянен 24-часов видеозапис на поведението му.


Обикновеното ЕЕГ изследване продължава около 20 минути в период от 3 до 7 дни. Понякога  може да се стигне и до седмици.


Семейството на Елисавета започва кампания за закупуване на апаратура за болницата „Свети Георги” в Пловдив, където следят състоянието на дъщеря им. Необходими са около 20 хиляди лева.


продължи >>

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com