26.07.2019 11:26

Редно ли е нашият вицепремиер да подписва за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона?, пита БСП

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаРедно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по дебатите по президентското вето по международните договори за F-16, предаде Фокус.

„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и от политическа и геостратегическа същност. Затова с аргументи и факти, спокойно предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката поради няколко причини“, каза още проф. Гечев.

Той посочи, че заключенията на работния екип на ВВС е, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ.

„Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна. Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока.

Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а тук не е.

„Накрая кой е подписал договорите. Това беше нещо, което също е изумително. От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“, каза още проф. Гечев.

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com