01.08.2019 13:58

Заплатите в БАБХ са ниски, предупреди КНСБ

Видян 586 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ няма достатъчно ветеринарни лекари, агенцията е хронично недофинансирана и заплатите са ниски. За това предупредиха на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Те говориха за социалните аспекти на кризата с африканската чума по свинете, предаде 24 часа.


В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо е удвояване на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата. Работните заплати в БАБХ са с 250 лева под средната за страната, а има все още специалисти, които са със заплати от порядъка на 660-800 лева, каза Светла Василева.


В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лева , но от КНСБ искат стартова заплата от 1200 лева, за да бъдат привлечени младите хора. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ, но за тях няма кандидати.


Сега лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени - от създаването на агенцията са съкратени 800 души, посочиха от КНСБ.


От КНСБ са притеснени и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които могат да останат без работа заради кризата с африканската чума.


"Добрата новина е, че те са осигурени за всички рискове и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.Той изрази надежда, че повечето от тези хора ще бъдат запазени на работа.


Според него голям проблем е бъдещето на хората в няколко десетки хиляди лични стопанства, тъй като голяма част от тях не са осигурени за никакъв риск, освен щетата, която ще се компенсира от загубата на свинете. Според КНСБ за стопаните също трябва да има някакъв вид подпомагане, тъй като цели семейства ще останат без поминък, а и без обезщетения за безработица.

 

 

Снимка: iStock 

 

 

 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com