08.08.2019 10:38

Възможно ли е 3-те инсинератора да изгорят 20 000 тона трупове за 1 г.?, пита Шикерова

Видян 2150 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


      "Държавата прилазва пред Брюксел и иска още пари за борба с африканската чума, като в същото време агенцията по храните упорито крие как харчи 60 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове.
Всеки дребен стопанин е заплашен от глоба, ако не спазва ред противоречиви нареждания.
Но затова пък в БАБХ виновни няма!
Там указанията са ясни: усвояваш и пазиш нашите!
“Война за трупове”
Разследването, което не видяхте преди година", написа журналистът Генка Шикерова във Фейсбук.

Ето и разследването на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд:

 
"Ето така изглеждат местата, за които държавата плаща, за да обезврежда трупове на животни. В пика на африканската чума под открито небе са отпадъци и кръв. Водата от площадката отива директно в близък водоем. Кой, как, и защо им даде близо 60 млн. лева за тази дейност и защо Агенцията по храните не дава информация как харчи държавни пари?

В края на 2017 г. Агенцията по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински трупове - 30 млн. лв. за 3 години. Парите са част от нотифицирана държавна помощ от 90 млн. лева за периода 2015г. - 2020г."

 Поръчката е спряна заради жалба на собственика на екарисажа в Шумен. Заради процедурата по обжалване и невъзможността тази дейност да бъде преустановена, БАБХ преминава към директно договаряне с фирми, за да възложи обезвреждането на животинските отпадъци. Стойността на поръчката обявена през март 2018 г. е 12 милиона лева за 1 година. Към момента на обявяването й, според регистъра на БАБХ у нас действат два екарисажа и 4 фирми с мобилни инсталации за изгаряне. Нормативната уредба у нас позволява обезвреждането на животински отпадъци да се се извършва или в екарисажи или в инсталации за изгаярне. По регламент изгарянето на животински трупове може да бъде оправдана в особени ситуации като отдалечени райони и за ограничаване на епидемии. Заравяне на животински трупове се допуска по изключение, когато няма друга възможност, защото е опасно и БАБХ обясняват защо в аргументите си в обществената поръчка:

"Агенцията по безопасност на храните е изправена пред редица трудности - определяне на терен, организиране на загробването, транспортиране на труповете и извънредни разходи. Загробването на животни не може да даде гаранции за опазването от замърсяване на околната среда".


 По неясни причини от Агенцията по храните канят за директно договаряне само 2 от фирмите с мобилни инсталации, с които да сключи договор за обезвреждане на трупове. Така на преден план излизат новите играчи на пазара -мобилните инсинератори. Поканените фирми са две - Син кръст 2016 ООД и  ЕКО БГ  - СЖП ЕООД. Първата е собственост на два инсинератора, единият, от които регистриран, по -малко от месец преди изпращането на поканата за поръчката и с капитал от 1950 лв. към момента на сключване на договора. Втората има една инсталация към момента на сключване на договора, регистрирана 3 месеца по-рано и капитал от 100 лева. Какви са мотивите за избор и в състояние ли са фирмите да изпълняват задълженията си? От БАБХ отказват коментар.

Следва затваряне на екарисажа в Шумен с предписания за нарушения.

"Причината да ни затворят са  липсващи парчета от мазилката на тавана в трупосъбирателна залата, имаше няколко паяжини, които откриха и в съседната стаичка до шкаф с инструменти имаше чифт ботуши, незнайно на кого", заяви Пламен Петров от екарисаж Шумен.


 Към днешна дата от екарисажа в Шумен са спечелили всички дела срещу БАБХ в съда.

На екарисажа във Варна също е отнето удостоверението за складиране.

"За първи път в обществената поръчка, която бе обявена 2017 г., се постави изискване да имаме удостоверение за съхранение на месокостно брашно и на производните продукти от страничните животински продукти. Извадихме си такова удостоверение от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. След това началото на 2018 г. същото това удостоверение ни бе отнето, с мотивите че не сме представили удостоверение за въвеждане в експлоатация или акт 16.", заяви Георги Недев.

 Документ, който няма как да е наличен за обект пуснат в експлоатация преди влизането в сила на закона за устройство на територията. Така двете фирми собственици на мобилни инсинератори започват работа по изпълнението на обществената поръчка с директно договаряне, а екарисажите на практика са блокирани за участие в редовната поръчка.Какво знаем за фирмите с мобилни инсинератори?

продължи >>

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com