14.08.2019 09:28

Африканската чума стигна до София

Видян 212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Положителна проба за болестта Африканска чума е установена и при свинете в село Желява, съобщи д-р Димитър Рачев от ОДБХ-София област.


Селото е на 21 км от центъра на София (край магистрала "Хемус"), и е в рамките на столичната община Кремиковци. 


Според мерките от на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сега следва в 20 километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени. Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени, пише Сега.


От общината в Елин Пелин пък умоляват всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.


Оттам напомнят, че при установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или гл.инспектор, отдел здравеопазване на животните, към ОДБХ-София област – д-р Димитър Рачев.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com