14.08.2019 09:36

Гълъбово и Ковачки с тайни клаузи в договор за изгаряне на боклук в Брикел

Видян 1095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Община Гълъбово и дружеството Брикел на Христо Ковачки са подготвили споразумение , което трябва уреди подписването на договор между тях за изгаряне на отпадъци в топлоелектрическата централа на бизнесмена, съобщава zaistinata.com.

Решението за това е взето на извънредно заседание на ОбС в Гълъбово, проведено на 6 юни т.г., научи „За истината“.

В същото време според становище на Районната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, ТЕЦ „Брикел“ може да започне да изгаря отпадъци

без Оценка за въздействие върху околната среда

(ОВОС), тоест без анализ как тази дейност ще се отрази на хората и природата.

От „Грийнпийс“ – България се опасяват, че смяната на горивото в една от най-остарелите технически и морално въглищни централи в страната може да доведе до още по-големи екологични проблеми от тези, които като основен замърсител „Брикел“ предизвиква и в момента в Гълъбово.

Общината заема

първото място в печалната класация

на градовете с най-замърсен въздух в България. А неотдавна Европейската комисия отвори нова наказателна процедура срещу България в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Този път тя е за постоянното превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточна България, където са разположение четирите ТЕЦ-а, използващи източно-маришките въглища с високо съдържание на сяра – над 90 процента.

Проблемът със серният диоксид обаче е само един от многото, които създава дейността на топлоелектрическите централи в комплекса „Марица изток“, три от които инвестираха в нови и високоефективни сероочистващи инсталации. Но дори и те вече не отговарят на последните норми на европейското екологично законодателство. Основен проблем за населението на Гълъбово е и високата запрашеност на въздуха, източник на която е „Брикел“.

Сагата с удължаването на живот на мощности в централата на енергийния бос е дълга, а компромисите през годините от страна на държавните институции – очевидни. И все с аргумента, че ако ТЕЦ-а и Брикетна фабрика бъдат затворени, на улицата ще останат около 1000 души от общината, които работят там. Засегнати ще бъдат и още стотици други свързани работни места.

Към всички нерешени проблеми с качеството на въздуха, създадени от работата на „Брикел“, неотдавна бе добавено и

продължи >>

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com