21.08.2019 10:07

Може ли обикновен гражданин да разпорежда действия на МВР? Може, ако се казва Бойко Борисов

Видян 951 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може ли обикновен гражданин да получава оперативна информация от МВР и да разпорежда действия на службите за сигурност? Може, ако се казва Бойко Борисов.
Това става ясно от официални отговори на Министерския съвет, изпратени след въпроси на Свободна Европа във връзка с отношенията между Борисов и Борислав Лазаров - собственика на фирма Син кръст 2016 и герой в неизлъченото по Нова телевизия разследване Война за трупове.
Предоставената от Министерския съвет информация твърди:
На 16 парил 2017 г. Борисов получава информация за пътен инцидент на столичната улица Мара Бунева по обичайния за него начин – от дежурен служител по МВР. Отново според обичайните действия на премиера, той е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите.
Пострадалите са двете дъщери на Борислав Лазаров, собственик на фирма Син кръст 2016. След получената помощ, те отиват в дома на премира, за да изкажат благодарността. Събитието е запечатено на снимка, която впоследствие двете момичета публикуват във Фейсбук.
Всичко описано дотук щеше да звучи обичайно, ако към въпросния момент – 16 април 2017 г., Бойко Борисов е министър-председател. Това обаче не е така. Тогава премиер е Огнян Герджиков.
Гражданинът Борисов
По това време Бойко Борисов е със статут на гражданин. Партията му ГЕРБ е спечелила предсрочните парламентарни избори на 26 март и към средата на април (по времето на инцидента) текат преговори между нея и Обединени патриоти за съставяне на правителство.
Към 16 април (денят на катастрофата) парламентът още не е конституиран – това ще се случи 3 дни по-късно на 19 април. Президентът Румен Радев ще връчи мандат на Бойко Борисов за съставяне на кабинет на 27 април – седмица след конституирането на парламента. Борисов ще бъде избран за премиер на 4 май. Т.е. 18 дни след катастрофата на дъщерите на Борислав Лазаров.
И въпреки това, според отговорите на правителствената информационна служба, Борисов тогава получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент и може в конкретния случай да окаже съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите.
На въпрос в какво качество се случва това, от Министерския съвет отговориха, че получаваната информация от дежурния по МВР и изпращането на помощ Борисов е направил в качеството му на лидер на най-голямата партия спечелила изборите на 26 март 2017 г. и номиниран за министър-председател.
Свободна Европа потърси служебния премиер по това време, проф. Огнян Герджиков. На въпорос защо от МВР са докладвали на Борисов, когато той не е премиер, Герджиков отговори:
"Нямам идея защо и как хората на МВР считат, че трябва да го информират. Може би защото той е съпричастен с такива катастрофи". Герджиков добави, че той лично няма спомен за конкретното събитие.
По думите на Герджиков "възможно е дежурният по МВР да е възприел като граждански дълг да информира Бойко Борисов". "Дежурният няма законово задължение да го прави. Може би се е случило по инерция", допълни той.
На въпрос дали Борисов е имал правомощия да разпорежда действия на пожарната, юристът и бивш служебен премиер обясни, че "всеки гражданин може да алармира за случил се инцидент чрез 112".
"Възможно е да е звъннал като гражданин и по инерция, защото така е свикнал. По закон обаче в онзи момент Борисов не може да разпореди. Но може да звънне като гражданин (и в пожарната) и да каже, че на дадено място има проблем.
"Ако дежурният е докладвал - това е нарушение"
Бившият служебен министър на вътрешните работи и настоящ съветник на президента Румен Радев – Пламен Узунов, обясни, че ако дежурният по МВР е докладвал на Борисов към онзи момент, то той е извършил нарушение. "Не е имал право на това. Както и Борисов също не е имал право да разпорежда на пожарната", допълни той.
За обстоятелствата около действията на Борисов през април 2016 г. Свободна Европа съобщи в понеделник след коренспонденция с правителствената информация служба. Целта бе да се отговори на въпроса дали министър-председателят Бойко Борисов има отношения с Борислав Лазаров. Той и съпругата му са собственици на фирма Син кръст 2016 - една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Както разкри неизлъченото по Нова телевизия разследване Война за трупове, от 2018 г. досега само Син кръст 2016 има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева, без обаче да участва в обезрвеждането на животинските отпадъци при последните епидемии у нас.
*Текстът е писан в съавторство с авторката на разследването "Война за трупове" Генка Шикерова.

Снимка: Reuters


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com