27.08.2019 13:26

Лъжат за броя избити прасета

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската агенция по безопасност на храните ще забърка страната в международен скандал с неверни данни. БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE).


Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново.  Оказва се обаче, че информацията е неточна и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от БАБХ да продължат дейността си  и че това е напълно възможно и легално по силата на евродиректива. Ръководството на предприятието  обяснява, че вирусът е засегнал само сектор угояване и там са взети всички мерки, а другите производства са напълно невредими. Според европравилата в такива случаи няма нужда да се избиват здрави животни, твърдят от  Голямо Враново.


БАБХ твърди, че и останалите 18 000 прасета в Голямо Враново трябва да бъдат и ще бъдат избити. Умъртвяването временно било спряно от 15 август поради религиозните празници, твърдят от агенцията. Колкото до неверните данни, подадени в Световната организация по здраве на животните,  БАБХ твърди следното: "Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключен във времето на докладване". Освен това от екипа на Дамян Илиев твърдят, че не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, а целите на доклада били "първа и ранна нотификация и мерки, които са и ще бъдат приети".


"Комплексът може да продължи дейността си след изпълнение на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнище на африканска чума и мерки за ликвидирането му след извършени почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони", коментират от БАБХ. Преди дни управителят на комплекса в Голямо Враново обяви пред БНР, че след предприетите мерки в заразената част на предприятието са били взети над нови 1500 проби и всичките са отрицателни, т.е. вирус няма. БАБХ обаче казва, че няма намерение да прави допълнителни тестове - според европейското законодателство при потвърждаване на огнище не се налагало да се правят нови изследвания, а трябвало да се прилага поголовно умъртвяване на животните. По същата логика БАБХ изисква всички домашни прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми да бъдат избивани превантивно. Според известния биолог д-р Сергей Иванов българската администрация се престарава и такива жестоки изисквания в евродирективите няма. Благодарение на адекватните мерки на БАБХ досега африканската чумата по свинете, тръгнала от ферми край Дунав, се разнесе из цяла България. По последни данни има 33 потвърдени огнища на заразата.  


Източник: Сега


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.