28.08.2019 16:26

ТЕЦ-ове горят отпадъци вместо въглища

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Вече има доста примера с няколко централи, за които се смята, че са свързани една с друга, за изявени желания, а даже вече и получени разрешения, да започне изгаряне на отпадъци в техните инсталации. Те се опитват да заменят основното си гориво, което е въглища, с отпадъци, защото използването на въглищата става все по-скъпо”. Това заяви в предаването Здравей, България Меглена Антонова от Грийнпийс- България. Тя коментира задимяването в Гълъбово в събота.


„Твърдят, че е имало аварийна ситуация, но за нас това не е допустимо за нормално опериране на централата. Не е единствения случай, за който знаем. За нас това показва, че централата не е в добро техническо състояние”, коментира Антонова.


Що се отнася до вноса на отпадъци от чужбина, които да бъдат горени в наши ТЕЦ-ове, Меглена Антонова обясни, че законно това се случва в ТЕЦ Бобов дол, които са получили официално разрешение от Изпълнителната агенция по околна среда.


„Имаме информация обаче за няколко централи – като Брикел, като в Перник, че им се е позволявало експериментално изгаряне на тези отпадъци”, заяви Антонова. „Наскоро в социалните медии излезе информация за едно споразумение между Община Гълъбово и Брикел, за което се твърди, че централата предвижда да гори до 500 000 тона отпадъци годишно, което, според нас, изисква някакъв вид оценка върху околната среда, защото това количество е много голямо. За съжаление на този етап регионалната инспекция твърди, че няма нужда, защото в официалните документи, които те са подали, не фигурират такива количества отпадъци”.


Според екозащитниците тези централи са стари и не са предвидени за горене на отпадъци.


„Твърдят, че могат да се справят технически. Но кадри показват, че нямат тази възможност. Има шанс, когато се изгарят тези отпадъци, да излизат различни замърсители, защото имат други филтри, които да не ги пречистват. Когато се горят смесени отпадъци в тях може да попадат най-различно съдържание, включително пластмаса, която може да съдържа хлор, и така в атмосферата да излизат диоксини и флорани, които са много опасни за човешкото здраве”.


От Грийнпийс са питали Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора дали централата в Гълъбово има разрешително да изгаря отпадъци, но оттам им казали само, че те самите не са дали разрешение.


„Това е избягване на въпроса. Това, че те не са дали разрешително, не значи, че някоя друга институция не го е направила”, коментира Антонова. Според думите ѝ основното замърсяване на въздуха в България идва от района на Маришкия басейн.


„Основният източник на серни диоксиди е изгарянето на въглища. За нас решението е да започнем един диалог как гледаме на производството на електроенергия и топлоенергия отвъд тези замърсяващи източници, защото вече е доказано, че изгарянето на въглища носи замърсяване”, обясни Антонова.


Източник: nova.bg


Снимка: 24 ЧасаДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !