19.09.2019 14:04

Не отварят сметки на чужденци в бг банките, какви инвеститори чакаме?

Видян 2640 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Немски предприемач, който развива немалък бизнес в България, се оплака пред 19 минути, че не му дават да открие сметка в родните банки. Някои от тях са по-учтиви, дават му дълги въпросници с всякаква лична негова информация, после го проучват – незнайно как – и накрая му отказват. Въпреки че е гражданин на Европейския съюз, а повечето ни банки – огромният процент от цялата система, са собственост на държави от Съюза, въпреки че дава хляб на немалко българи, няма и никога не е имал каквито и да било криминални провинения или опасна дейност.
Същото важи и за нови фирмени сметки на дружества с участие на чужденци. Старите се закриват. Немецът е обиколил всички банки от А-група и някои от па-малките трезори. Все със същия „успех”.
Проблем става и при прехвърляне на чужда собственост на български граждани, алармират други предприемачи, които вече са минали по трънливия път за закриване на съществуващи и отказ за откриване на нови сметки.
И се питат какви точно чужди инвеститори – Фолксваген и т.н., очаква България при това положение и как те биха могли да започнат и да движат бизнес у нас?
„Чак да не откриваме сметки – откриваме, само че правим наистина много големи „чекове(б.р. в случая става дума за проверки)”, коментира пред 19 минути главният изпълнителен директор на банка от А-група – топ 5 на сектора у нас.
Също неофициално друг банкер пък информира, че въпросната политика е обяснена от министерството на Владислав Горанов като наложена от „Европа”. Само не става ясно – от коя по – точно: от Европейската комисия или от Европейската централна банка например. Работата била свързана с бъдещото ни членство в Европейския банков съюз и кандидатстването на Еврозоната.
Обаче, както 19 минути първи предварително алармира, а така и стана, България не получи очакваната покана за влизане в чакалнята на 1 юли тази година. И нищо чудно, защото стрес-тестовете на Инвестбанк, която не мина и българските през 2016 г., показаха, че капиталовият недостиг за покриване, който бе предписан от европейските експерти е напълно съпоставим с ... целия капитал на банката.
Което не попречи БНБ, малко по втория начин, да даде именно на Инвестбанк малката банка на Цветан Василев - Виктория, за която безпроблемната Българо-американска кредитна банка вече бе определена веднъж за фаворит.
За състоянието на И-банк тепърва ще пишем, защото лятната ваканция отне от суровостта на този крещящ въпрос за финансовата ни система.
Особено в светлината на очертаващата се нова икономическа криза в ЕС. У нас не се пише за нея, но първа се „разкашля” Германия, а ние от юни вече сме на минус, както родните бизнесорганизации се опитват да говорят, но никой не ги слуша.
Всичко това прави още по-необяснима политиката на рестрикции спрямо чуждите граждани и техните пари
, особено към членове на ЕС, които се налагат от нашите банки.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.