27.09.2019 16:09

Назначават кметски наместници в населените места, в които няма да има избори

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. С измененията се дава възможност в тези населени места, които ще продължат да имат статут на кметство, но в тях няма да се произведат избори за кметове на кметства, да могат да се назначат кметски наместници в съответствие с утвърдената от общинския съвет структура и обща численост на администрацията - т.е. общинския съвет е органът, който ще определи в кои населени места могат да се назначават кметски наместници.


Промените бяха приети с консенсус, съобщава БТА. Те са внесени от депутати от парламентарната комисия по регионална политика и са в отговор на въпроси и предложения, постъпили в комисията от редица общини в страната и от Националното сдружение на общините.


Съгласно сега действащото законодателство избори за кметове на кметства се произвеждат само в кметствата, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на местни избори имат население над 350 души. На последните местни избори изискванията за население в кметствата бяха над 100 души и в тези населени места бяха произведени избори за кметове на кметства. Съобразно новите изисквания обаче, в голям брой населени места не само, че няма да се произведат избори за кметове на кметства, но в тях няма да могат да се назначат и кметски наместници, тъй като съгласно разпоредбите на ЗМСМА кметски наместници могат да се назначават в населени места, които не са административен център на кметство. Съществуващите към момента кметства, в които няма да се произведат избори за кметове, не мога да бъдат закрити, тъй като законът изисква това да стане чрез допитване до населението, а това е тромава и практически трудно реализуема процедура.


Искрен Веселинов от „Обединени патриоти" коментира, че не могат да оставят над 1 000 населени места без никакви представители в местната власт. Според него границата за произвеждане на избори в населените места трябва да е по-малка, но сега въпросът трябвало да се решава „ад хок”.


Дора Янкова от „БСП за България" каза, че предложението е закъсняло, но от левицата ще го подкрепят, защото все пак решава нещо. „Не се реализира обещанието ви във всяко населено място - полицай, а сега, когато няма и кметски наместник, а такъв от съседното село се вясва от време на време, е обидно за хората”, коментира тя. Янкова посочи, че прагът за произвеждане на избор трябва да се свали и местната власт да е по-близо до хората.


Александър Ненков от ГЕРБ призна, че има пропуск в закона. „Не е целесъобразно да се правят избори в населени места от 100 души, приемаме една граница от 350 човека”, посочи той и добави, че в останалите малки населени места е добре да има кметски наместници.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !