01.10.2019 16:40

Отново липсват лекарства за онкоболни

Видян 462 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата за липсващи лекарства, която бе създадена на 9 септември 2019 г.
70 са сигналите за липса на лекарства за домашно лечение по Приложение 1 от Позитивния лекарствен списък, съобщиха от Пациентски организации "Заедно с теб".
Получени са 3 сигнала за липса на лекарства за онкологични заболявания Калгевакс - за лечение на рак на пикочния мехур и Mitomicin C Kyowa - лекарство за химиотерапия, уточняват от пациентската организация.
Платформата е създадена по инициатива на Сдружение за развитие на българското здравеопазване.
В момента ИАЛ няма възможност да спира износа поради липсата на информационна система, която съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) трябваше да започне да функционира от 12 февруари 2019 г. Внесено е искане по Закона за достъп до обществена информация в ИАЛ и Министерството на здравеопазването.
От пациентската организация разкриват, че са внесли сигнали за липсващите лекарства в Министерството на здравеопазването, но от там няма отговор. И двете лекарства за онкологично болни липсват от август и пациентите са в невъзможност да си ги набавят от съседните страни.
реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини