02.10.2019 09:26

Излъгаха инвалидите и с парите за достъпна среда

Видян 1096 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Хората в повечето общини у нас останаха излъгани от програмата за достъпна среда и лична мобилност, пише Сега. По тази програма социалното министерство обещаваше между 10 000 и 100 хил. лв. за поставяне на рампа и асансьор в жилището на хора в инвалидни колички. За нея има отпуснати от бюджета 1.7 млн. лв., но ведомството на Бисер Петков постави невъзможно кратък срок на нуждаещите се и на практика обрече на провал програмата. Решението му бе особено скандално, като се има предвид, че то подложи на тормоз и допълнителни разходи хора със затруднена мобилност и ниски доходи, за които и без това обикалянето на институции е ходене по мъките.


Едва 55 души  от 600 000 инвалиди в цялата страна са успели да подадат в срок проектни предложения, показва справка, предоставена от министерството на Сега. 30 от тях за са на бургазлии, установи изданието. Кметът Димитър Николов, който е кандидат за нов мандат, се ангажира с привличането на възможно най-голям ресурс чрез бързи и координирани действия и приоритетно разглеждане на инвестиционни проекти. Това поражда съмнения, че националната програма се използва за предизборна кампания на ГЕРБ.


Други 208 души са получили от местните социални служби писма за подкрепа, като от тях 188 са за преустройство на жилищната среда. 133 от кандидатите обаче са се спънали в изискванията и не са успели да стигнат до проектно предложение. За лична мобилност са успели да кандидатстват едва седем души.


По новата програма хора с мобилни затруднения могат да кандидатстват по две направления - за достъпност на жилищните сгради (изграждане на рампи и асансьори) и за осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване на лек автомобил и придобиване на шофьорска книжка. Въпреки че се финансира от бюджет 2019 г., проектът на програмата бе готов едва в средата на годината, а кандидатстването бе отворено в края на август със срок за подаване на документи до 30 септември. Така за 40 дни потенциалните бенефициенти трябваше да се разходят до социалната служба за писмо за подкрепа, да намерят проектант, който да им изготви инвестиционен проект, да получат разрешително за строеж от общината, да направят и количествено-стойностна сметка и с още куп документи да подадат всичко това в МТСП.


"Законовите срокове за одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж или разрешения за поставяне на съответствие по ЗУТ надхвърлят дадения 40-дневен срок за набиране на проектни предложения”, заяви пред Сега арх. Дечка Димитрова, майка на дете с увреждания. „Само за получаване на разрешението за строеж например са необходими 52 дни. В изискването за предоставяне на решение на общото събрание на етажната собственост пък има противоречие със ЗУТ, където няма изискване за такова решение за изграждане или поставяне на съоръжение за достъпна среда. Писах до Агенцията за хора с увреждания и до Съюза на инвалидите, но получих отговор, че програмата е минала през обществено обсъждане, а в проекта са отразени всички предложения. А тези, които не успеят да подадат в срок проектните си предложения, ще могат да го направят догодина. Само че на нас всеки пропуснат ден ни коства страшно много", коментира тя.


От социалното министерство обясниха още при старта на програмата, че кратките срокове са съобразени с редица дейности като оценяване на проектните предложения, класиране и пр. За всичко това чиновниците си отпуснаха два месеца - до края на ноември, когато трябва да се сключат договорите. С други думи - бюрократичният комфорт бе осигурен за сметка на тормоза над гражданите.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.