04.10.2019 13:41

Нинова: Борисов, защо излъгахте медицинските сестри?

Видян 624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри?


Отговорността е Ваша, не можете да се скриете зад някой „главанак”, който готви преврат


Уважаеми български граждани,


Ще говоря по една изключително важната тема. Чухме министърът на здравеопазването да произнася следните неща – „ще анализираме ситуацията”, „всички са доволни от тази крачка за увеличаване на заплатите” и „не виждам напрежение”.


Сами разбирате, че нито едно от тези изречения не отговаря на действителността ситуация в страната. Затова аз ще започна с факти и мисля, че не г-н Ананиев е човекът, който трябва да е тук. Първо, има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019, в което е решено 50 млн. лева да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не от този на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май, 2019 година, в което тези 50 милиона стават 6. Това е официален документ на Министерски съвет. Оттогава досега поне 7 пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: „Дадохме 50 милиона”, знаейки, че всъщност са дали 6, защото това е решение на Министерски съвет. Последното изказване на Бойко Борисов е от 12 септември 2019 година. Той казва така: „Ние сме ги пратили тези пари”. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме.Всъщност, те не са 50 милиона, а са 86. Той да се оправдава.”


Нито са 50, нито 86, а са 6, както виждате от документи.


Министър Ананиев прехвърли отговорността на Здравната каса.


Само че членове на Надзорния съвет на Здравната каса отрекоха този въпрос да е решаван при тях. Още повече - публикуваха протокол от заседанието на Здравната каса, в който се вижда, че такава тема изобщо не е обсъдена там. Отделен въпрос е, че Бюджетът на Министерството на здравеопазването и този на Здравната каса са две различни неща, две институции. Свидетели сме на редица от лъжи - от премиер, през министър, и накрая се вижда в какво състояние са нещата.


Ние се срещнахме с медицинските сестри по тяхно искане и от тяхно име задавам следния въпрос: „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани?” Решението не е Министреството на здравеопазването, а на Министерски съвет. Доколкото знам, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой „главанак”, който Ви организира преврат. Отговорността е лична и Ваша.


Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща. Първо, Закон за съсловните организации – „БСП за България” го внесе на 11 септември, сега сме 4 октомври. Близо един месец вашият и наш закон не е гледан още. Направете си извода за политиката на управляващото мнозинство към вас и към здравеопазването.


Второ, искате болнинците да не са търговски дружества. Няколко пъти от ”БСП за България” правим такова предложение, няколко пъти то е отхвърлено. Разбира се, ще продължим да го правим. Трето, искате увеличение на заплатите на две минимални. Ще го внесем в новия Бюджет за 2020 година. Тук считаме, че този въпрос с възнагражденията не трябва да бъде решаван на парче във всеки следващ бюджет. Тук трябва да има държавна политика. И не споделяме виждането, че това може да става чрез методики, които прехвърлят отговорността на болниците и на директорите – всеки директор да си определя заплатите. Нашата политика, която предлагаме, и ще продължим - това да бъде държавна политика - чрез наредба да се определи базова заплата за всички здравни работници, независимо в какви болници работят. Върху тази базова заплата да се начислява вече допълнителните – от клинични пътеки, печалби и т.н.


Скъпи здравни работници,


Не спирайте да търсите правата си. Мотото на протеста ви е „Не на страха”. Не се отказвайте,исканията ви са справедливи. Болниците, лекарите, пациентите имаме нужда от Вас. Българското общество има нужда от вас и аз съм сигурна че то днес ви подкрепя. Ние ви подкрепяме и сме с вас!", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.