09.10.2019 13:02

НСИ: Отслабване на промишленото производство, строителството и търговията на дребно през август

Видян 353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за август отчита известно отслабване на промишленото производство, на строителството и на търговията на дребно след доброто им представяне през юли, което сякаш е знак за стабилизация на икономическата експанзия в България през третото тримесечие.


Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,7%, подновявайки низходящия тренд в сила от февруари насам.


На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се свива през август с 1,3% след спад с 1,0% месец по-рано.


През август понижение с цели 6,6% спрямо преходния месец отбелязва добивната промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 0,6%, докато преработващата промишленост нараства с 0,8 на сто. Спрямо август 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 4,6%, преработващата промишленост  - с 0,8% и добивната промишленост - с 1,3 на сто.


В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през август с 0,2% спрямо юли, когато обаче нарасна с 2,1 на сто. Продукцията от гражданското и инженерното строителство спада с 1,6%, докато сградното строителство нараства с 0,8%.


На годишна строителната продукция растежът на строителството през август се забавя до 3,4% от 4,5% през юли, като сградното строителство нараства с цели 8,9% (спрямо август 2018-а), но при понижение с 3,6% на гражданското и инженерното строителство.


НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през август търговията отслабва с 0,3% спрямо юли, след като през предходните два месеца имаше индикации за известен подем (нарастване с 1,0% през юни и с 0,7% през юли).


На годишна база търговският оборот се увеличава през август с 2,0%, но след повишение с 3,8% през юли, когато отбеляза най-добър растеж в рамките на настоящата година.


Днешните слаби показатели за август все още не могат да компенсират доброто представяне на българската икономика в началото на третото тримесечие.


През миналата седмица НСИ отчете стабилизация на стопанската конюнктура в България през септември на равнището от предходния месец с оглед подобрение на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите, но при влошаване в промишлеността.


Аналогично последно проучване на Европейската комисия пък отчете подобрение на общите икономически нагласи в нашата страна през септември обратно към 6-месечни връх, достигнат през юли, в резултат на рязко подобрение на доверието на българските мениджъри от търговията на дребно и на по-сдържано подобрение в сферата на услугите, но  при влошаване на бизнес нагласите в промишлеността и в строителството.


 


Източник: БНР


 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.