10.10.2019 16:33

След напомняне от 19', Кирилов: Подавам оставка при лош резултат от доклада на ЕК

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че ще си подаде оставката при негативен резултат в последния доклад на комисията Юнкер за България.


"Поддържам си заявлението, така, както съм го направил пред еврокомисаря Вера Йоурова. По този въпрос не можете да имате колебания, (трябва) да сте напълно спокойни, да сте сигурни в този факт. Чакаме да видим какво ще стане", коментира Кирилов пред Mediapool.


Още преди седмица 19’ единствен припомни за обещанието на правосъдния министър.


В средата на юни, по време на среща с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, правосъдният министър даде изненадващ обет: "Ако не отпадне мониторингът, ще представя оставката си като министър на правосъдието". Тогава Кирилов каза, че получил уверение от Йоурова как България "има много сериозен напредък и има шанс" за отпадане на мониторинга. Тя обаче се съмнявала дали това може да се случи до края на мандата на комисията "Юнкер" заради малкото оставащо време.


Мандатът на настоящата ЕК изтича на 31 октомври и очакванията са дотогава тя да излезе с доклади за напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и върховенството на закона. Това, което може да направи Европейската комисия, е да препоръча снемане на наблюдението върху двете държави, но не може да го премахне сама.


За 12 години Европейската комисия така и не видя в България необратими успехи в борбата с корупцията по високите етажи на властта и създаване на независимо правосъдие.


В сряда еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова коментира пред Euractiv, че България е свършила много през последните месеци, но се дистанцира от решението за мониторинга. Тя не знае кога докладите за България и Румъния ще бъдат публикувани, нито какво ще е заключението по тях, което е прецедент. Евентуалното падане на мониторинга за България не се ползва с подкрепа от част от Европейската комисия, включително от екипа на Йоурова.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.