11.10.2019 11:48

КЗК откри как да забави сделката между Еврохолд и ЧЕЗ

Видян 935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Комисията за защита на конкуренцията ( КЗК )  откри как да забави с поне четири месеца произнасянето си дали одобрява или отхвърля сделката на застрахователния холдинг Еврохолд за придобиването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България. В четвъртък антимонополният орган излезе с решение, че започва задълбочено проучване относно намерението за купуване на 67 на сто от ЧЕЗ Електроразпределение и от доставчика на ток ЧЕЦЗ Електро България, както и сто процента от търговеца на ток ЧЕЗ Трейд България, възобновяемите проекти Фри Енерджи Проджект Орешец и Бара Груп, ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България и шапката, управлявала досега целия български бизнес на чехите "ЧЕЗ България.
Решението на КЗК да бави решението си по сделката дойде само ден, след като Еврохолд представи визията си за развитие на енергийните активи. От холдинга обявиха, че очакват произнасяне от КЗК до 25 дни и финализиране на сделката най-късно в началото на 2020 г., тъй като тя трябва да се оцени и от Комисията за енергийно и водно регулиране.
"Има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката", заяви в сряда председателят на Надзорния съвет на Еврохолд и съакционер Асен Христов. "Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят", каза той, но не посочи откъде идва атаката срещу сделката. Той допусна да се стигне до арбитраж, ако КЗК отхвърли Еврохолд като купувач, както направи това с Инерком, която се бе договорила да купи бизнесът на ЧЕЗ.
Сега антимонополният орган също е открила проблем за сделката, но този път не отрязва директно Еврохолд, а просто слага на трупчета сделката, докато бъде извършено задълбоченото проучване за ефекта от сливането на застрахователя с енергийните компании.
Макар двата бизнеса да нямат по същество нищо общо, КЗК смята, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като за да играе на борсата за ток търговецът ЧЕЗ Трейд, а и ЧЕЗ Електро имат нужда от застраховки гаранции по сделките. Отделно възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд Сигурност на електроенергийната система, тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от Еврохолд застрахователно дружество Евроинс държи близо 43 на сто от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

 


Източник: МедиапулДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !