12.10.2019 09:10

ЕК мълчи пада ли главата на бг министър

Видян 3143 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   
   Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова се дистанцира от решението за мониторинга, което комисията Юнкер предстои да вземе, въпреки по-ранната си позиция, че наблюдението не следва да бъде премахнато, съобщава EURACTIV. Именно от решението на комисията зависи дали правосъдният ни министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, както беше обещал. През лятото той категорично каза, че ще напусне министерския си пост, ако в края на сегашната комисия мониторинга върху страната ни не падне. Неотдавна 19’ припомни за обещанието му, а само преди 4 дни Кирилов отново потвърди, че ще си тръгне, ако мониторинга не падне. Дали това ще се случи ще разберем само след 17 дни.
България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г. при условие, че приемат безпрецедентния “механизъм за сътрудничество и проверка” върху правораздавателната си система. Тогава се предполагаше, че този мониторинг бързо ще отпадне, след като двете стани отстранят недостатъците. Но минаха 12 години, и наблюдението си стои. Холандия например е категорична, че България и Румъния не могат да станат членки на Шенген, докато Комисията излиза с критични доклади по мониторинга.
Запитана на 9 октомври от EURACTIV кога ще излязат годишните доклади за България и Румъния и какво ще пише в тях, тя отговори: “Още анализираме отговорите и на двете страни. Ще решим преди да изтече мандата на тази комисия”.
Мандатът на комисията Юнкер изтича на 31 октомври, ако разбира се междувременно комисията Фон дер Лайен получи одобрението от парламента. Отговорите на правителството се отнасят до извършеното в отговор на 17 препоръки за България, и до 12 за Румъния.
На последващ въпрос кога конкретно да очакваме това решение, защото времето напредва, тя каза: “Все още имаме време до 31 октомври”.
Запитана какво се е променило от месеците април и май, когато тя на два пъти заяви, че Комисията няма да премахне мониторинга за България, Йоурова каза:
“Казах това, защото видях колко е дълъг списъкът, и колко е кратко времето. Но България положи много усилия.”
Тя се обърна към сътрудниците си и ги попита има ли развитие. Шефката на кабинета й отговори “Дискусиите продължават”, добавяйки, че темата не фигурира в следващия дневен ред на заседанието на колежа на комисарите (на 16 октомври).
Засекретяването не само на докладите, но и на датата, когато ще бъдат обявени, е безпрецедентно. Източници на EURACTIV свидетелстват за това, че нито българската, нито румънската администрация знаят какво им се готви. Но по-удивителното е, че самата Йоурова признава, че е в неведение.

Форсирането на евентуалното падане на мониторинга за България обаче не се ползва с подкрепа от част от апарата на Комисията, включително от екипа на Йоурова.


 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com