08.11.2019 14:43

ВЕЦ-ът на язовир Студена източил водата на перничани

Видян 1818 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „В периода юни – декември 2018 година язовир Студена незнайно защо е източен с 1/3… Промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хил. куб. метра, а от март до ноември е 360 хил. куб. метра“. Това каза в предаването Преди всички Асен Личев, бивш директор на дирекция Управление на водите в МОСВ, цитирайки публични числа в коментар за критичните нива на водния басейн, които застрашават водоснабдяването на Перник.


 


ВиК – Перник предлага от 18-и ноември градът да мине на воден режим, като жителите ще имат вода между 16.00 и 22.00 часа. По данни на дружеството нивото на язовира е под 6 млн. куб. метра вода при капацитет 20 млн. куб. метра.


 


Личев подчерта, че ВЕЦ-ът към язовир Студена е собственост на ВиК – Перник:


 


„Което означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия. Според бизнес програмата на ВиК за 2018 година е прогнозирано намаляване на загубите до 65%“.


 


Асен Личев попита защо в тази критична ситуация не се използват водите на по-големия язовир, който се намира в близост, язовир Пчелина.  Той е проектиран за промишлено водоснабдяване на Радомир, и на Перник.


 


"Този язовир единствено се използва за плуване на птици и за ловене на риба, и за работата на един подязовирен ВЕЦ, който е до него, за друго не се използва в момента", твърди Личев.


 


  По думите му полезният воден обем е около 5,5 млн. куб.м., а 2 млн. куб.м. е така нареченият мъртъв обем или санитарен минимум. При приближаване към мъртвия обем започват да се увеличават рисковете за качеството на водата, пречиствателните станции не са проектирани за такова качество на входната вода и оттук се появяват рискове. Защото големият обем помага на водата да се утаи, тя си създава една екосистема, която се самопречиства  и колкото повече намалиш тая вода все повече приближаваш язовира към гьол.


 


 Чуйте интервюто ТУК!


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.